ZETApress

hírportál

Pálinkás elköszön

Pálinkás JózsefElnöki ciklust lezáró, tisztújító közgyűlés van ma-holnap az MTA Székházában. Pálinkás József köszöntőjével kezdődött délelőtt 10 órakor az MTA 185. rendes Közgyűlése. A köztestület nyilvános ünnepi ülésén az MTA leköszönő elnöke átadta a legrangosabb akadémiai díjakat.

A 16 díjazott köszöntése után Dóczi Tamás akadémikus tudományos előadásában Karinthy Frigyes példáján mutatta be az idegsebészeti eljárások fejlődésével kapcsolatos legújabb eredményeket. Az ebéd utáni Külső Tagok Fórumán a határon túli magyar kutatók és a külhoni magyar kutatások ösztönzését és integrálását ösztönző akadémiai programok eredményeit tekintik át a résztvevők.

A hagyományokhoz híven az Akadémia elnöke megnyitójával megkezdődött a Magyar Tudományos Akadémia 185. Közgyűlésének ünnepi ülése. Pálinkás József az elmúlt időszakra visszatekintve így fogalmazott: Az elmúlt hat esztendőben én egy korszak kezdetén dolgoztam. Egy olyan korszakén, amelyet a megújító szemlélet, a teljesítmény elismerése és a kiválóság elve határoz meg. ? Kiemelte: az új korszakot nyitó intézménymegújítási program értékei és lehetőségei megkérdőjelezhetetlenek. Az MTA elnöke köszönetet mondott az akadémiai tagok és a munkatársak támogatásáért, és utódjának, az Akadémia 20. elnökének ? akinek személyéről holnap délelőtt zárt ülésen géppel szavaznak a Tudós Társaság tagjai ? örömteli munkát kívánt.

Az MTA elnöke átadta a Magyar Tudományos Akadémia legrangosabb elismeréseit. Az 54. Akadémiai Aranyérmet ? amelyet az MTA Elnöksége 1961-től évente egy-egy akadémikusnak adományoz kiemelkedő tudományos közéleti, tudománypolitikai és tudományszervezői tevékenysége elismeréseként ? a 90 éves pécsi Jobst Kázmér Széchenyi-díjas orvos, vegyészmérnök a kémiai morfológia kiemelkedő szaktekintélye vehette át a modern hazai laboratóriumi diagnosztika megteremtéséért, valamint az egészségügyi ellátásban a tudományszervezésben és az oktatásban évtizedeken át példaértékűen végzett elhivatott munkájáért.

Dóczi Tamás akadémikus, a Pécsi Tudományegyetem idegsebész professzora Karinthy Frigyes példáján mutatta be a klinikai idegtudományban forradalmi újításokat hozó korszerű képalkotó eljárásokat és az ezen módszerekkel elért legfrissebb eredményeket. A tudományos előadás részletesen beszámolt a világszerte jelentős egészségügyi kiadásokkal járó idegrendszeri megbetegedések ? például a Parkinson-kór, illetve az epilepszia ? kezelésében új utakat nyitó képalkotó eljárások mind szélesebb körű felhasználásáról, továbbá az enyhe koponyasérülések hosszú távon kialakuló szövődményeiről.

A Közgyűlés ünnepi fogadását követően 14 órától a Külső Tagok Fórumán adták át a kiemelkedő külhoni magyar tudósok munkáját elismerni hivatott Arany János-díjakat, illetve Arany János-érmeket. Az 2013. évi határon túli magyar tudományosság program eredményeinek áttekintése mellett a Kárpát-medencei magyar tudományos szervezetek képviselői értékelték az elmúlt év eredményeit. Ugyancsak a Közgyűlés kezdő napján nyílt meg az MTA Székház Tudóskávéházában annak a sorozatnak a keretében rendezett tárlat, amely évről évre más kiemelkedő akadémikus munkásságát mutatja be egy-egy kerek évforduló vagy emlékév alkalmából. Idén az MTA Könyvtár és Információs Központ Kézirattárában őrzött becses iratokkal, levelekkel ? születésük 200. évfordulója alkalmából ?Erdélyi János és Pulszky Ferenc emlékét idézi fel a kiállítás.

Szóljon hozzá!