ZETApress

hírportál

Csillagos házak Budapesten

Csillag a házonHetven évvel ezelőtt, 1944. április 5-én lépett hatályba az a rendelet, amely minden hat évnél idősebb zsidónak nyilvánított magyar állampolgárt sárga csillag viselésére kötelezett ? tudtuk meg az OSA Archívum tegnap délelőtti sajtótájékoztatóján. Az állampolgárok között addig alig látható státuszbeli különbségek ettől a pillanattól kezdve azonnal felismerhetővé váltak.

Az 1944. március 31-i Kormányrendelet a zsidók megkülönböztető jelzése tárgyában:
1.§ (1) A jelen rendelet hatálybalépésétől kezdődően minden hatodik életévét betöltött zsidó személy ? nemre való tekintet nélkül ? köteles házon kívül felső ruhadarabjának bal mellrészén, jól láthatóan, 10 × 10 cm átmérőjű szövet-, selyem-, vagy bársonyanyagból készült kanárisárga színű hatágú csillagot viselni.
(2) Az előbbi bekezdésben említett megkülönböztető jelet könnyen el nem távolítható módon kell a ruhára ? varrással ? ráerősíteni.

1944. június 21-én a sárga csillag megjelent annak a közel kétezer budapesti háznak a kapuja fölött is, amelyeket a budapesti zsidó lakosság kényszerlakhelyéül jelöltek ki. Az OSA Archívum ez év január végén indította el a Csillagos házak-programot, amely a Holokauszt emlékév egyik legjelentősebb közösségi programjának ígérkezik. Január 27-től a Csillagos házak weboldalának térképén kereshetővé vált közel 2000 épület ? magánházak, bérházak és közintézmények egyaránt. A weboldal indításával egy időben pedig elindult a Facebook-oldal is, amelynek ma már közel 5500 aktív követője van.

A program célja, hogy a csillagos házak történetén keresztül idézze meg Budapest történetének ezt az alig ismert tragikus fejezetét, és így késztessen bennünket, a város mai lakóit, hogy szembenézzünk saját közös történelmünkkel. 2014. június 21-én, szombaton a még álló mintegy 1600 épület előtt a házak mai lakóival, bérlőivel közösen szerveznek megemlékezést. Ez az egyedülálló vállalkozás a Holokauszt Emlékév talán legfontosabb civil eseménye lehet. Céljuk az, hogy június 21-én minden épület előtt szó essen a budapesti holokausztról. Szeretnék láthatóvá és nyilvánvalóvá tenni, hogy mindaz, ami 1944-ben történt, nem múlt el nyomtalanul.

Szóljon hozzá!