ZETApress

hírportál

Tabletek siketeknek

Kósa Ádámot tapsolják sorstársaiAkadálymentesített kommunikáció: a siketek és nagyothallók mostantól könnyebben tudnak ügyet intézni. 2015 februárjáig közel 1250 tabletet bocsátanak a siketek és nagyothallók rendelkezésére, hogy kipróbálhassák az új videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálatot.

A Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége (SINOSZ) ünnepélyes sajtótájékoztató keretében jelentette be a KONTAKT Tolmácsszolgálat próbaidőszakának indulását. A szolgáltatás elsődleges célja, hogy a siketek és nagyothallók az ország minden pontján azonos eséllyel akadálymentesített kommunikációs szolgáltatásokhoz jussanak.

Az Új Széchenyi Terv keretében, az Európai Unió finanszírozásával megvalósuló projektnek köszönhetően a ? nemzetközi szinten jól ismert, ám mostantól Magyarországon is elérhető szolgáltatás ? KONTAKT Tolmácsszolgálat lehetővé teszi a siketek és nagyothallók számára a jelnyelvi tolmács személyes jelenléte nélküli önálló ügyintézést, megkönnyítve társadalmi integrációjukat és növelve munkaerő-piaci esélyeiket. A videó alapú jelnyelvi tolmács- és szöveges operátori szolgálat segítségével kommunikációjuk akadálymentessé válik úgy a munkahelyeken, mint az oktatásban, az egészségügyben, vagy bármely közszolgáltatás igénybevételekor. A szolgáltatás egyaránt működik számítógépről ? böngészőn keresztül ? okos-telefonról és tabletről (IOS és Android) is.

Ünnepélyes keretek között adta át ma Orbán Viktor, Magyarország miniszterelnöke az első tabletet annak az előregisztrált SINOSZ tagnak, aki mostantól részt vehet a KONTAKT Tolmácsszolgálat közel egy éves tesztelési időszakában. A megfelelő műszaki és informatikai háttérrel rendelkező tolmácsközpontok kialakítása és a tolmácsok felkészítése után a program keretében közel 1250 kölcsön tabletet biztosítanak azoknak a lelkes jelentkezőknek, akik nem rendelkeznek a teszteléshez megfelelő saját számítógéppel vagy okos-telefonnal, és vállalják a teszteléssel járó minden egyéb kötelezettség teljesítését. A közreműködő személyek tapasztalataikról és a szolgálat használata során felmerülő igényeikről beszámolva hozzájárulhatnak a szolgálat fejlesztéséhez és véglegesítéséhez.

Az eseményen Kósa Ádám SINOSZ elnök és európai parlamenti képviselő elmondta, hogy a kialakított országos hatókörű támogató rendszer előnye, hogy a jelnyelvi tolmácsszolgálatokat költséghatékonyabbá, a közszolgáltatásokat elérhetőbbé teszi az érintettek számára, és talán legfontosabb, hogy a szolgáltatás sürgősségi hívásokat is fogad. ? A SINOSZ elkötelezett abban, hogy a siket és nagyothalló munkavállalók elhelyezkedési esélyei jelentősen megnőnek az új szolgáltatásnak köszönhetően, és bízom abban, hogy a munkaadók szívesebben fogják őket alkalmazni, hiszen a kommunikációs akadályok megszűnnek: legyen szó egyszerű ügyintézésről, állásinterjúról, vagy vészhelyzetről ? tette hozzá Kósa Ádám.

A sajtótájékoztató alkalmával a SINOSZ infografika segítségével mutatta be a KONTAKT Tolmácsszolgálat működését: a siketek és nagyothallók videón, vagy szöveges úton keresztül tudják a jelnyelvi tolmács segítségét kérni szinte korlátlan hozzáféréssel. Az eseményen az Értjük egymást! címet viselő kisfilmet is levetítették, melyben Soltész Miklós, az EMMI szociális és családügyekért felelős államtitkárának közreműködésével a résztvevők bepillantást nyerhettek a KONTAKT Tolmácsszolgálat éles helyzetben történő működésébe.

A SINOSZ

Orbán Viktor átadja az első tabletetA Siketek és Nagyothallók Országos Szövetsége közhasznú társadalmi, érdekvédelmi szervezet. A Szövetség a siketek és nagyothallók szakmai érdekvédelmi szervezeteként segíti, támogatja a siket és nagyothalló embereket a társadalmi beilleszkedésben, az egyéni érvényesülésben. A Szövetség segítséget nyújt tagjai számára az információk akadálymentes eléréséhez, a munkavégzéshez, támogatja az önálló életviteli törekvéseket, kedvezményes utazási és üdülési lehetőséget biztosít, kulturális, sport, szabadidős tevékenységeket szervez, szolgáltatásokat ? jelnyelvi tolmácsszolgálat, jogsegélyszolgálat, pszichológiai tanácsadás ? nyújt, szakmai találkozókat szervez. Hasé címen havi lapot ad ki és honlapot működtet. Közösségi programjait megyei és országos szinten akadálymentesen teszi elérhetővé tagjai számára.

A KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerének telekommunikációs elemei az Invitel Zrt. országos lefedettséggel rendelkező távközlési hálózatának bázisán valósultak meg. Az informatikai rendszerelemek számára szintén a társaság biztosít elhelyezést, Magyarország egyik legmodernebb adatközpontjában, az Invitel Kozma utcai Data-centerében ? itt találhatók a KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerét kiszolgáló számítógép szerverek is. A rendszer fejlesztésében az E-Group ICT Software Zrt. meghatározó szerepet játszott. A KONTAKT Tolmácsszolgálat rendszerének szoftver-technológiai hátterét az általa kifejlesztett MOBIX integrált kép, hang és üzenet közvetítő platformja biztosítja. E-Group egy 1993-ban magyar egyetemisták által alapított, mára jelentős hazai és nemzetközi sikereket felmutatni képes innovatív hazai vállalkozás.

Szóljon hozzá!