ZETApress

hírportál

Megosztó volt a zsűri

Barabás VillaAz előző esztendő legjobb oknyomozó újságírójának járó Soma-díjat, valamint a vele járó összesen egymillió forintot 19 szerző 33 pályázatából Oroszi Babett, az Átlátszó.hu és Máriás Leonárd, a HVG.hu újságírói megosztva vehették át tegnap este a Városmajor úti Barabás Villában. Külön elismerést kapott a hvg.hu-s Gergely Zsófia a Rezesová-ügy részleteinek feltárásáért.

Máriás Leonárd cikkeiben azt térképezte föl, hogy a tavalyi trafik-pályázatok nyertesei közül kik és milyen módon köthetők a Continental Zrt. dohány-nagykereskedelmi vállalathoz. A szerző a sokak által tollhegyre tűzött, trafikmutyiként elhíresült történet legeredetibb és legalaposabb földolgozását adta ? indokolta a zsűri döntését Lükő András, az Alapítvány Kuratóriumának elnöke. Máriás Leonárd díjazott cikkeit itt és emitt olvashatjuk!

Oroszi Babett témája Kálomista Gábor kormányzati periódusokon is átívelő története, a filmtámogatási milliárdok osztogatása volt, mely az Átlátszó.hu portálon idekattintva olvasható. A dokumentumok elemzését, sok utánajárást és szembesítést kívánó munkából kiderült, hogy az osztogatóknak jobbára maguk és barátaik felé hajlott a kezük. Az idei győztesekkel Dénes Zoltán, a Magyar Nemzet munkatársa, a két évvel ezelőtt is megosztott fődíj egyik nyertese beszélgetett.

A Soma Alapítvány 2002 óta 17 kitűnő nyomozó újságírónak adta át az egymillió forinttal járó Soma-díjat. A HVG.hu és az Átlátszó.hu szerzőit most díjazta első ízben az Alapítvány, bár tavaly Dezső András, a HVG.hu akkori munkatársa a Győr melletti Audi-gyár terjeszkedéséhez használt ingatlanokkal kapcsolatos cikkeiért különdíjat kapott, a Schmitt Pál doktori értekezésével kapcsolatos plágiumgyanút feldolgozó cikket pedig szintén méltatta a zsűri, emögött viszont nem állt beazonosítható szerző, akit jutalmazhattak volna. Tavalyi döntésük erősen megosztó volt, idén a fődíjat osztották meg.

A zsűri hagyományosan három kritérium alapján ítéli meg a munkákat: az első és legfontosabb a nyomozói munka minősége és mennyisége, a második a téma társadalmi fontossága, a harmadik az írás minősége. 2011-ben az Alapítvány tevékenysége kiegészült tényfeltáró cikkprojektek támogatásával és szakmai programok szervezésével. Ennek keretében az alapítvány és a Független Médiaközpont négy cikktámogatási pályázati fordulót írt ki, amelyen összesen tizenhárman nyertek száz- és ötszázezer forint közötti összegeket. Aki ezt elnyeri, az a kész cikkel nem pályázhat az egymilliós fődíjra, mert egy-egy alkotást csak egyféleképpen tudnak díjazni.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Bálinté a 18. Soma-díj | ZETApress

Szóljon hozzá!