ZETApress

hírportál

Bálinté a 18. Soma-díj

Szalai Bálint, az Index újságírója vehette át az előző év legjobb oknyomozó újságírói tevékenységét elismerő Soma-díjat tegnap este a Csörsz utcai Larus Étteremben. Két, a magyar állampolgárság-szerzés ukrajnai visszásságaival foglalkozó írásáért kapta meg a szerző az egymillió forinttal, illetve egy S betűt formázó, Varga Tamás alkotta kisplasztikával járó elismerést.

Lőke András, a Soma Alapítvány kuratóriumi elnökének közlése szerint a 2002-es indulás óta nem érkezett ilyen kevés pályázat, ám nem is volt a művek általános színvonala olyan magas, mint ebben a hullámban. A 12 beérkezett pályamű fele olyan kitűnő írás vagy sorozat volt, amelyért egyáltalán nem szégyellték volna odaadni a Soma-díjat; ez döbbenetesen magas, eddig soha nem tapasztalt arány.

A Soma-díjat 2001-től minden évben az előző esztendő legjobb nyomozó újságírási teljesítményét nyújtó fiatal zsurnaliszta veheti át. Az eddigi 13 alkalommal hatszor egy, hatszor megosztva kettő, egyszer (2013-ban) pedig egy újságíró sem kapott Soma-díjat. Azt hihetnők, hogy tegnapig így 18 díjazott volt, de csak 17-en voltak, mert Dezső András már kétszer nyert. Tavaly lebuktatott egy orosz kémet, aki Orosz Babettnek, az egyik tavalyi Soma-díjas újságírónak, az est háziasszonyának mesélte el, hogy miként.

A duplázó újságíró idén már nem pályázhatott, mert idő közben elmúlt 37 éves. Az életkori kötöttséget most eltörölték, jövőre már a 37 év feletti nyomozó újságírók is pályázhatnak. Rövidesen beindul a Direkt 36 is, mely szintén oknyomozást végez ? mondta el Pethő András. Bálinttal, az idei (18.) nyertessel Máriás Leonárd, a másik tavalyi Soma-díjas újságíró beszélgetett. Két díjnyertes írása idekattintva és emide kattintva elolvasható. Fotóink Vigh Alex felvételei.

Szóljon hozzá!