ZETApress

hírportál

Tömegek ünnepelnek

TisztavatásIdén is több tízezer érdeklődő látogatott el az augusztus 20-i ünnepség rendezvényeire. A délelőtt folyamán több tízezer érdeklődő részvételével, rendben zajlottak az augusztus 20-i ünnepségek Budapesten.

A Hősök terén mintegy 15 ezer ember tekintette meg a tisztavatást, illetve az ezt kísérő haditechnikai bemutatót, a Kossuth téren felállított történelmi játszóházat pedig mintegy tízezer érdeklődő látogatta meg a délelőtti órákban. Az idei bemutató különlegessége volt, hogy itt búcsúztak el a magyar közönségtől a honvédség kötelékéből leszerelő MiG?29-es repülőgépek. A nézők nagy része a tisztavatást követően is a téren maradt, és meghallgatta a katonazenekarok előadását, valamint megtekintette a 12:15-kor kezdődő ünnepélyes őrségváltást is.

Rendkívül nagy érdeklődés övezi a Kossuth téri rendezvényeket is. Megnyitott a Szent István király udvara elnevezésű történelmi játszóház, amelyet 11 óra óta mintegy tízezer érdeklődő látogatott meg. A történelmi játszóház legnépszerűbb eleme a lovas íjász bemutató és az István király ítélkezését bemutató színpadi program. A gyermekek játékos lovagi próbákon (íjászat, lovaglás, kardforgatás) vehetnek részt. Az első 300, a teljes próbát teljesítő gyerekek ingyen kóstolhatja meg a 13:30-kor a térre érkező Ország Tortáját is.

A téren nagy sikere van a Pékek Fejedelmi Rendjének közreműködésével megvalósuló Kenyérfesztiválnak is, amely 11 és 21 óra között hagyományos kenyérsütéssel, látványpékséggel, népi játékokkal és zenés-táncos produkciókkal várja a térre látogatókat.

Az augusztus 20-i állami ünnepség részeként, a légibemutató keretében a MALÉV Boeing B737?800, a GOLDTIMER LI?2, és a francia DC?3 gépei is repülnek, a gépek 13:00 és13:30 óra között a Duna felett lesznek láthatók ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!