ZETApress

hírportál

Gábor Dénesről a Parlamentben

Gábor Dénes (1900-1979)Tíz tudós vehette át szakmai munkája elismeréseként idén a Gábor Dénes-díjat délelőtt a Parlament Főrendházi-termében. A Karsai Béla vezérigazgató által vezetett ünnepségen köszöntőt mondott Dr. Kövér László házelnök, Prof. Gyulai József kuratóriumi elnök és Jamrik Péter, a Novofer vezérigazgatója, a Novofer Alapítvány elnöke.

A díjátadók a házelnök és a kuratóriumi elnök mellett Dr. Komoróczki István, az NGM államtitkára, Dr. Fónagy János, az NFM államtitkára, Dr. Maruzsa Zoltán, az EMMI helyettes államtitkára, Dr. Pálinkás József, az MTA elnöke, Dr. Bendzsel Miklós, az SZTHN elnöke, Korányi László, a NIH elnökhelyettese és Dr. Péceli Gábor, a BMGE rektora voltak.

Idén elismerést vehetett át Gyenge Csaba gépészmérnök, Madarász László villamosmérnök, Pavelka Tibor fizikus, Gyimóthy Tibor informatikus, Csernátony Zoltán orvos, Tóth Miklós biológia-kémia szakos középiskolai tanár, akadémikus, Mátyus Péter vegyészmérnök, Szabó Ervin József gépészmérnök, Dinnyés András állatorvos és Erol Gelenbe londoni egyetemi tanár. Gábor Dénes Tudományos Diákköri Ösztöndíjban Tóth Réka egyetemi hallgató részesült.

Kövér László köszöntőbeszédében hangsúlyozta: a globalizálódó világban csak azok a nemzetek maradhatnak meg önállónak és kerekedhetnek felül a nehézségeken, amelyek új utakat, új megoldásokat keresnek, valamint be tudják vonni mindennapjaikba a legújabb tudományos és műszaki eredményeket. ? Csak ott élhetnek és alkothatnak nagy szellemek, ahol nyitott a tér és lehetőség van a pálya felépítésére, befutására ? hangsúlyozta a házelnök. A parlamenti ünnepség a közeli MTA előtti Duna-szakaszon horgonyzó Európa-hajón folytatódott, ahol hideg pezsgővel és meleg ebéddel várták a meghívottakat és a hívatlanul érkezőket.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Gábor Dénes-díj tíz tudósnak | ZETApress

Szóljon hozzá!