ZETApress

hírportál

Gyurcsány mellett az Ifjú Szocialisták

Az Európai Ifjú Szocialisták határozottan elítélik a szélsőjobboldali csoportok által szervezett és a FIDESZ egyes tagjai által is támogatott erőszakos tüntetéseket, melyek célja, hogy az október elsején tartandó önkormányzati választásokat megelőzően destabilizálják a magyar demokráciát. A magyar miniszterelnök, Gyurcsány Ferenc sokat idézett beszédét a jobboldal ürügyként kívánja felhasználni időközi választások kiírására, figyelmen kívül hagyva azt, hogy a jelenleg kormányzó koalíció alatt megkezdett reformintézkedések nem tűrnek további halasztást, tudtuk meg a Fiatal Baloldal ma délelőtti sajtótájékoztatóján.

Az ECOSY elnöke, Giacomo Filibeck szerint akkor, amikor Magyarország rendkívül szükséges reformok és kihívások elé néz, még inkább megdöbbentő, hogy a FIDESZ saját választási győzelme érdekében a szélsőjobboldallal szövetségben antidemokratikus megfélemlítő taktikával és az igazság eltorzításával próbálja destabilizálni a magyar közéletet.

A magyar ellenzék jól tenné, ha példát venne Gyurcsány önkritikus magatartásáról, és hasonlóan kritikusan vélekedne saját tevékenységéről, folytatódik a közlemény. A FIDESZ szélsőjobboldali pártokkal, a MIÉP-pel és a JOBBIK-kal fennálló szövetsége az önkormányzati választásokon egyik európai országban sem lenne elfogadható.

Az a taktika, amit a legutóbbi országgyűlési választások alkalmával követtek, melynek során többek között az MSZP számítógépeit is feltörték, azt mutatja, hogy a FIDESZ nem tiszteli még az alapvető demokratikus alapelveket sem; az pedig, hogy néhány kiragadott mondaton háborog, tudomást sem véve a sürgős reformok szükségességéről, világossá teszi, hogy nem tartják szem előtt a magyar emberek érdekeit, fogalmazott Filibeck.

Az Fiatal Európai Szocialisták Közössége felszólítja az összes pártot, hogy a most vasárnap tartandó önkormányzati választásokon újra arra a reform folyamatra koncentráljon, ami felkészíti Magyarországot a több és jobb munkahelyet és egy mindnyájuk számára jobb megélhetést nyújtó jövőre.

Vidéken nyugodtabb a helyzet

Varga László FIB elnök, Rózsa Endre alelnök és Eredics Gergely választmányi tag arról beszélt a sajtótájékoztatón, hogy a Fiatal Baloldal teljes mellszélességgel kiáll a gyurcsányi reformok mellett. A tét most az, hogy fejlődés legyen-e, vagy visszarendeződés. A FIDESZ ez utóbbit akarja. Főispán vezette megyerendszert, hálapénzt a kórházakban, és egyéb haszontalanságokat. A legnagyobb ellenzéki párt a fontolva maradás híve a fontolva haladás helyett. Azért utasítják el a reformokat, mert nincs helyette jobb ötletük. Választás idején ez hatásos kampányszöveg lehet, de vezetni vele nem lehet egy országot.

Mindhárom előadó négy év óta önkormányzati képviselő lakóhelyén, s vasárnap újra indulnak. Kérdésünkre Varga László elmondta, hogy Miskolcon az elmúlt héten eldurvult a kampány, s betörték az MSZP iroda ablakát is. Szerencséjükre azóta már egyre kisebb a szélsőségesek támogatottsága. Rózsa Endre Mezőtúron kampányol. Múlt hét keddjére ? a Szabadság téri székházfoglalót követő napra ? a FIDESZ tüntetést hirdetett a városban melyet a szocialisták meggondolatlan lépésnek tartottak. Szerencsére rendben zajlottak az események, nincs feszültség azóta sem a csendes mezővárosban.

Eredics Gergely Győrben indul újra a vasárnapi választásokon. Az elmúlt kedden mintegy 130 tüntető gyűlt össze a megyeszékhelyen, mely a 130 ezres lélekszámú településen egyezrelékes nagyságrendű. Ők sem helyi lakosok, hanem inkább egyetemisták és a környező településekről érkezettek voltak. Szerdán és csütörtökön már csak ötven-százan tüntettek, számuk azóta is állandó. Békésen gyülekeznek, atrocitásokra nem került sor. Reméli, hogy ezután sem történik semmi, s a jövő héten végre lecsillapodnak a kedélyek. Talán az országnak is ez lenne jó!

Szóljon hozzá!