ZETApress

hírportál

Társadalmi Unió a Pallas Páholyban

A Társadalmi Unió november 25-én, hétfőn 11 órai kezdettel tartotta küldöttgyűlését az Alkotmány utca 15-beli Pallas Páholyban, amelyre az elnökség minden tagszervezete képviselőjét meghívta ? tudtuk meg Dr. Szalontai Évától, aki a zártkörű rendezvényen elnökük, Szabó Miklós meghívására vett részt.

Szabó Miklós, a Társadalmi Unió elkötelezett elnöke újságíró. Korábban a Kiáltás nevű újság és a Kontroll országos fogyasztóvédelmi magazin főszerkesztője volt. Dolgozott az Ország-Világnak is. 1959 óta tagja a Magyar Újságírók Országos Szövetségének. Kerestem a 91 éves újságíró kolléga nevét, termékeny, aktív, újságírói-szerkesztői életútját ismerve a MÚOSZ Aranytollas újságírói között. Sajnos nem találtam. Pedig ott lenne a helye!

Szabó Miklós 1991 óta a Társadalmi Uniónak ? 23 országos hatókörű civil szervezet szövetségének, a regionális hatókörű fogyasztóvédelmi közösségi klubok fenntartójának ? alapító elnöke. A küldöttgyűlést megnyitotta, majd átadta a szót a levezető elnöknek, Dr. Dietz Gusztávnénak, a Budapesti Békéltető Testület elnökének. Jó tudni, hogy a Békéltető Testületet díjmentesen segítségül kérhetjük, ha valamilyen vásárolt termékkel vagy szolgáltatással nem vagyunk elégedettek és panaszunkat az üzletben vagy a szolgáltatónál elutasították.

A küldöttgyűlés Szabó Miklós és Dietz Gusztávné segítségével áttekintette a kialakult helyzetet és kérelmet terjesztett elő az Európai Unió illetékes szervei elé. A Társadalmi Unió elkötelezett híve az Európai Unió transznacionális összefogásának. 22 esztendős tevékenysége során mindenkor megfelelt az Európai Unió határozatainak. A Társadalmi Unió alapítása óta tagszövetségeivel rendszeres kapcsolatot tartott.

Havonta megjelenő, országos újságokat adott ki. A Kontroll eljutott számos közép- és felsőfokú iskola tanáraihoz, diákjaihoz, kórházak orvosaihoz, nővérekhez, betegekhez. A havi több tízezres példány már kevésnek bizonyult! A polgári társadalom tájékoztatására, képzésére a nyomtatott és online sajtó mellett a televíziós és rádiós forgatócsoportokkal Vertikális Civil Kommunikációs rendszert is létrehozott. Programokat, projekteket szervezett és működtetett. Fogyasztóvédelmi klubokat, tanácsadó irodákat hozott létre, például a MÚOSZ Tanácsadó Irodát.

Az Európai Unió a kormányoktól függetlennek ismerte el a civilek, polgárok önkéntes szervezeteit. Ennek a feltételeit jogilag is meghatározták, de gyakorlatilag nem tették. A Társadalmi Unió működése ellehetetlenült az utóbbi két évben. Ezért a küldöttgyűlés kéri az Európai Unió illetékes szerveit és döntéshozó személyeit, hogy ismerjék el az 1991-ben alakult és 22 év óta a demokratikus magyar társadalom erősítéséért, az európaiságért cselekvő Társadalmi Uniót. És programja folytatását támogassák. A határozatot a küldöttgyűlés megszavazta. Mint meghívott sajtómunkás, én is csak csatlakozni tudok a 22 éve aktívan cselekvő Társadalmi Unió kéréséhez, programjához ? fejezte be Dr. Szalontai Éva a tudósítást. Mivel 1991-ben több írásom is megjelent a Kiáltásban, magam is támogatom Szabó elnök úr javaslatát.

Szóljon hozzá!