ZETApress

hírportál

Aczél György a Pódiumon

Aczél-történetekA minap jelent meg az Alexandra Kiadó gondozásában az a különleges interjú-kötet, melyet Varga Ágota Balázs Béla-díjas, UNESCO-díjas és Tolerancia-díjas filmrendező készített Aczél Györgyről és a Kádár-korszakról. A tegnap esti könyvbemutatón Kisantal Tamás pécsi irodalomtörténész, a kötet szerkesztője beszélgetett a szerzőnővel a Nyugati téri Alexandra Pódiumon.

A könyv Varga Ágota 2009-ben bemutatott Aczél című dokumentumfilmjének beszélgetéseit, kibővített anyagát tartalmazza. Az Aczél-TörTéneTek című 392 oldalas kötetben megjelent beszélgetések zömére 2007-2008-ban került sor, a tiltott, tűrt és támogatott kortársakkal. A tucatnyi interjú alanyai: Aczél Anna, Aczél Ágnes, Szőcs Máté, Agárdi Péter, Vámos Tibor, Tétényi Pál, Popper Péter, Herskó János, Jancsó Miklós, Heller Ágnes, Konrád György, Koltai Dénes. A Kronológiában az Aczél György (sz: Appel Henrik) 1917. augusztus 31-i születésétől 1991. december 6-ig tartó időszak történéseit olvashatjuk. 1989 őszén ? az MSZP megalakulásának idején ? tudta meg egyik orvosától, hogy gyógyíthatatlan betegségben, myeloma multiplexben szenved.

Aczél György a Kádár-korszak kultúrpolitikájának egyik legfontosabb figurája volt, akinek tevékenysége nagyban meghatározta a kor művészeti életét és könyvkiadását. Élete és szerepe körül számos legenda kering, személyisége a mai napig ellentmondásos, viták tárgya. A hajdani árvaházi gyermek, aki a második világháborúban embermentő tevékenységet folytatott, a Rákosi-rendszer kegyeltje, majd áldozata, 1956 után egészen a rendszerváltásig a kulturális élet talán legfontosabb irányítója és ellenőrzője lett.

A könyv beszélgetéseiben a hajdani politikus családtagjai, valamint a korszak kiemelkedő tudósai és művészei vallanak Aczélhoz fűződő kapcsolatukról, személyes életútjukról, valamint a korszak kulturális és politikai csatározásairól. Aczél szerepének különböző ? olykor egymásnak ellentmondó ? értelmezései bepillantást engednek a nagy hatalmú politikus és az ember, a családapa életébe, valamint a magyar történelem egy meghatározó korszakának mindennapjaiba. A szerző, Varga Ágota, dokumentumfilm-rendező. Filmjeit (többek közt a Szemünk fénye, a Leszármazottak és a Porrajmos ? cigány holokauszt című munkáit) számos rangos hazai és külföldi elismeréssel jutalmazták.

Szóljon hozzá!