ZETApress

hírportál

Befejeződött az állomásépületi rekonstrukció

Heinczinger István általános vezérigazgató-helyettes, a MÁV ZRt. és Dr. Ipkovich György polgármester, Szombathely Megyei Jogú Város képviseletében a mai napon (2006. szeptember 27-én, szerdán) átadta az utazóközönségnek a szombathelyi vasútállomás megújult épületét. A MÁV ZRt. műemléki szabályzata alapján védettnek minősülő állomásépület most elkészült homlokzat-felújítási munkálatait a közbeszerzési pályázaton sikerrel szerepelt zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV (Zalai Általános Építési Vállalkozó) Zrt. végezte. A beruházás összértéke 1,1 milliárd forint volt, melyhez Szombathely Megyei Jogú Város Önkormányzata százmillió forinttal járult hozzá, tudtuk meg a MÁV Zrt. Sajtóosztályától.

A MÁV felvételi épület rehabilitációs programja keretében végrehajtott felújítás és korszerűsítés előkészítése 2000-ben kezdődött meg. A hétköznap 15-20 ezer, hétvégén mintegy 20-25 ezer fős utasforgalmat bonyolító szombathelyi vasútállomás épületének felújítási munkálatai 2002 májusában kezdődtek. A rehabilitáció célja az elvavult épületszerkezetek felújítása, az építészeti értékek helyre-, illetve visszaállítása mellett az eredeti funkciók mai kor követelményeinek megfelelő modernizálása, valamint az utasterek és a munkakörülmények komfortjának javítása volt. Az épület belső felújítására kiterjedő rekonstrukció 2005-ben fejeződött be.

A most megvalósult beruházás nyomán 1901-ben épített impozáns állomásépület homlokzatát az akkori állapotnak megfelelően állították helyre, új szolgáltatásokat nyújtó ügyfélcentrumot alakítottak ki, valamint megújultak a forgalomirányítás és a vasútőrség által használt helyiségek is. Az utasforgalmi épület rekonstrukciójával párhuzamosan folyik, és 2006. október végére fejeződik be az épülethez kapcsolódó perontető és peronburkolat felújítása, valamint a peronoknál a vágányok mentén életvédelmi kerítés is épül.

Szombathely állomás felvételi épületét Poser Gusztáv tervezte, 1901. október 18-án nyitották meg az utas-közönség előtt. A jelentős vasút-építészeti értéket képviselő épület 1931-ben került a MÁV tulajdonába. A létesítményt 1945. március 4-én több bombatalálat érte. A háborús károk helyreállításán kívül az épületen az 1900-as évek második felében csak kisebb átalakításokat és homlokzat-tatarozási munkákat végeztek, amelynek keretében eltávolították a tetőt szegélyező és az épület díszes megjelenését koronázó attikákat.

Ünnepélyes átadás a műemlék épületben

A MÁV műemlékvédelmi szabályzata alapján vasúti műemlékké nyilvánított épületegyüttes felújításánál, különösen az épület homlokzatának rekonstruálásánál az építési munkálatokat a műemléki követelményeknek megfelelő gondossággal végezték.

Az építési munkák generálkivitelezői (I. ütemben: a celldömölki székhelyű MÁVÉPCELL Kft.; II. ütemben: a zalaegerszegi székhelyű ZÁÉV Zrt.) kiválasztása nyílt közbeszerzési eljárás keretében történt.

Az állomásépület felújítása két fázisban történt. A rekonstrukció első fázisának megvalósítása három ütemben valósult meg. Az I. ütemben, 2002. május 15. és 2003. április 15. között elkészültek a kiviteli tervek, kialakításra került az új pénztárcsarnok, a személypénztárak, a poggyászmegőrző és az új utas WC-k; megtörtént a helyiségcsoport fölötti födémek és tetőszerkezet felújítása, valamint a tetőfedés és a bádogos szerkezetek teljes cseréje. A II. ütemben, 2003. április 15. és 2003. szeptember 15. között elkészült a központi utascsarnok felújítása, és új, korszerű utastájékoztató berendezés került elhelyezésre. Az épület központi tömbjén is elvégezték a tetőszerkezet felújítását, a tetőfedés és a bádogos szerkezetek cseréjét. A III. ütemben, 2003. szeptember 15. és 2005. december 15. között került sor az új váróterem és az ehhez kapcsolódó szolgáltató egységek, valamint az épület két emeletes tömbjében lévő vasútüzemi helyiségek, irodák és a hozzájuk kapcsolódó szociális helyiségek kialakítására, illetve modernizálására. Az egyes kivitelezési ütemekben az érintet épületrészek épületgépészeti és elektromos hálózatát teljes egészében felújították.

A rekonstrukció második fázisában az épület két végén lévő, földszintes épülettömb és a homlokzat teljes felújítása készült el, továbbá, új állomási szolgáltatásként ügyfélcentrumot alakítottak ki. A MÁV ? az Ügyfélcentrum Programjának keretében megvalósított szolgáltatásbővítéssel ? a vasúti személyszállítást kívánta vonzóbbá tenni. A felújítás részeként a szombathelyi állomáson létrehozott ügyfélcentrum kellemes környezetben, komplex szolgáltatásokkal áll az utasok rendelkezésére. A jövőben itt szervezik a csoportos utazásokat, tanulmányi kirándulásokat és diák-charter járatokat is. A nyári szezonban az ügyfélcentrum tevékenysége turisztikai információs szolgálattal bővül majd.

Az utasforgalmi épület rekonstrukciójával párhuzamosan folyik, és 2006. október végére fejeződik be az épülethez kapcsolódó perontető, valamint a peronburkolat teljes felújítása is. Ennek, az utasforgalmi épület rehabilitációját kísérő beruházásnak a költsége mintegy 40 millió forint.

Szóljon hozzá!