ZETApress

hírportál

Kerékpárok a minisztériumban

BicikliútNemzeti Kerékpáros Charta: minden kerékpáros akarta. Nemzeti Kerékpáros Chartát írtak alá a hét kerékpáros civil szervezet alkotta Kerékpáros Kerekasztal képviselői ma délután Budán, a Fő utcai Nemzeti Fejlesztési Minisztérium VII. emeleti Tanácstermében.

Völner Pál, a tárca infrastruktúráért felelős államtitkára elmondta, hogy a dokumentumot megfelelő kiindulási alapnak tartja a következő uniós programozási időszak szakmapolitikai és finanszírozási céljainak közös véglegesítéséhez. A Nemzeti Kerékpáros Charta aláírói kijelentik: összehangolt erőfeszítéseket tesznek annak érdekében, hogy Magyarország egyik legkedveltebb közlekedési-, turisztikai-, rekreációs- és sporttevékenysége, a kerékpározás töretlenül fejlődjön tovább és a fenntartható gazdaságfejlesztés egyik kiemelt pillére legyen 2014-2020 között. E célok eléréséhez jelentős fejlesztésekre van szükség, amelyek fedezetét a civil szervezetek javaslata szerint az uniós források fokozott igénybevétele adná.

Magyarországon jelenleg majdnem minden ötödik utazás esetében a kerékpár a fő közlekedési eszköz. A partnerek szerint ez az érték 2020-ra 22-25 százalékra növelhető. A kerékpáros turizmusban, a kerékpársportban, a hazai kerékpáriparban és kereskedelemben rejlő lehetőségek kiaknázása, a kerékpáros balesetek számának csökkenése esetén Magyarország 150 milliárd forint gazdasági nyereségre, megtakarításra számíthat a következő hét évben ? fejti ki a Nemzeti Kerékpáros Charta.

Idén nyáron összeült a hét legnagyobb kerékpáros civil szervezet, hogy a kormányzat számára megfogalmazzák a 2014-2020-ig tartó időszak kerékpározással kapcsolatos célkitűzéseit, és megalkották a Nemzeti Kerékpáros Koncepciót. Ennek támogatására elkészítették a Nemzeti Kerékpáros Kartát, amihez csatlakozhat minden olyan Önkormányzat, akinek fontos, hogy a területén fejlődjék a kerékpáros közlekedés, turizmus. A dokumentumot a European Cyclists’ Federation, a Kerékpáros Magyarország Szövetség, a Kerékpárosbarát Települések Országos Szövetsége, a Magyar Kerékpárosklub, a Magyar Kerékpársportok Szövetsége, a Magyar Természetjárók Szövetsége, valamint a Magyar Kerékpáripari és Kereskedelmi Szövetség képviselői írták alá.

Völner Pál rendszeres együttműködést kezdeményezett a Kerékpáros Kerekasztallal a Nemzeti Közlekedési Stratégia részét képező Országos kerékpáros koncepció és a civil szervezetek által kidolgozott Nemzeti Kerékpáros Koncepció (2014-2020) közös véglegesítése és elfogadása érdekében. A szakminisztérium a jelenleg zajló Európai Mobilitási Hét magyarországi programjainak koordinátoraként és a Kerékpárosbarát pályázatok kiírójaként is bizonyította elkötelezettségét a kerékpározás népszerűsítése, további térnyerése mellett.

Szóljon hozzá!