ZETApress

hírportál

Rézfúvósok a Nyugatiban

Zeneszóval vette kezdetét a 12. Európai Mobilitási Hét. ? Komoly eredményeket könyvelhettünk el az elmúlt években a kerékpáros és a közösségi közlekedés fejlesztésében, mindezek az erőfeszítések azonban csak akkor nyerik el értelmüket, ha valóban használjuk is őket ? mondta el Völner Pál, az NFM infrastruktúráért felelős államtitkára az Európai Mobilitási Hét hazai nyitóünnepségén.

A Nyugati Pályaudvaron délelőtt tartott rendezvényen beszédet mondott Ungvári Csaba, a MÁV-START Zrt. vezérigazgatója és Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes is, az EMMI-t Dr. Hoffmann Rózsa köznevelésért felelős államtitkár szó nélkül képviselte. A fenntartható közlekedést népszerűsítő kampány megnyitóján átadták az NFM, az EMMI és a VM közös rajz-, fotó- és családi kreatív-pályázatának díjait. Az eseményen fellépett a MÁV Szimfonikus Zenekar Rézfúvós-együttese, Bakó Roland vezényletével. Fotóink Lantai József felvételei.

Völner Pál beszédében hangsúlyozta: A Mobilitási Hét programjaival azt a felismerést szeretnénk átadni az embereknek, hogy ha átgondoljuk, ésszerűsítjük közlekedési szokásainkat, azt nemcsak saját egészségünk ? mi több pénztárcánk ? hálálja meg, hanem szűkebb vagy tágabb környezetünk is. Mindezt anélkül, hogy kényelmünkből veszítenénk. Hozzátette: Minden egyes ember személyes felelősségvállalása számít, hogy olyan városokban élhessünk, olyan településeket hagyjunk magunk után örökül, amelyekben nemcsak lehet, hanem jó is élni!

Ungvári Csaba köszöntőjében úgy fogalmazott: A MÁV-csoport az Európai Mobilitási Héthez számos akcióval kapcsolódik, megszólítva azokat az embereket is, akik például autóval közlekednek a hétköznapokban. A vasutat egyre többen választják, az utóbbi két évben nőtt az utasszámunk, ezzel párhuzamosan bővülnek az igénybe vehető szolgáltatási lehetőségek. A vezérigazgató kiemelte: A MÁV-csoportnál folyamatosak a fejlesztések mind az elővárosi, mind a távolsági forgalomban. A pályarekonstrukciók mellett az állomások felújítását célzó projektek ütemezése is folytatódott 2013-ban. Jelentős előrelépések történtek a járműállomány megújításában, új elővárosi motorvonatok beszerzésével, emellett a távolsági forgalomra tervezett IC+ kocsik prototípusainak gyártásával. Már most több mint 500, év végére pedig újabb 200 kocsiban lesz elérhető a díjmentes wifi-szolgáltatás. Elkötelezettek vagyunk a vasúti kerékpárszállítás további fejlesztésében, és az internetes jegyértékesítési rendszer, a menetjegyváltási lehetőségek bővítése iránt.

Budapest Főváros képviseletében Dr. Szeneczey Balázs főpolgármester-helyettes vett részt, aki beszédében rámutatott, a gyerekeknek is felelősségük van abban, hogy rávegyék szüleiket, környezetkímélő közlekedési eszközöket is használjanak mindennapjaik során. Mint mondta: a Főváros azon dolgozik, hogy a közösségi közlekedési eszközök reális alternatívát kínáljanak az autóhasználat helyett.

Magyarország 12. alkalommal rendezi meg a programsorozatot, amelynek célja, hogy a környezettudatos és biztonságos közlekedést népszerűsítő programok hozzájáruljanak az egészségesebb és biztonságosabb városi környezet kialakulásához. A fejlesztési tárca ? a kampány nemzeti koordinátoraként ? kommunikációs anyagokkal és programjavaslatokkal támogatta a helyi önkormányzatokat, hogy minél több települést ösztönözzön a programban való részvételre. Idén rekordszámú, 125 település csatlakozott a rendezvénysorozathoz. A szeptember 16. és 22. között lezajló Mobilitási Hét fővárosi és vidéki programjairól idekattintva található részletes tájékoztatás.

Az NFM, az EMMI és a VM hagyományos rajz-, fotó- és családi kreatív-pályázatára beérkezett művek száma meghaladta a 2000-et, amelyből a zsűri több mint 200 alkotást díjazott. A benevezett munkáknak kapcsolódniuk kellett a Mobilitási Hét idei szlogenjéhez, amely idén így hangzik: Tiszta levegő ? Mozdulj érte! A legjobb pályamunkák alkotóit kerékpárral jutalmazták, de MP4-lejátszók, e-bookolvasók, rollerek, könyvek is gazdára találtak. A Szerencsejáték Zrt. értékes szerencsekártyákat, a BKK egy darab éves diákbérletet ajánlott fel, a MÁV Zrt. pedig a Gyermekvasút Kft. bevonásával egy ingyenes utazást a gyermekvasút környezetvédelmi oktató járatán egy díjazott diák teljes iskolai osztályának.

Az Európai Mobilitási Héthez kapcsolódva az MVM Zrt. szeptember 21-én, szombaton immár harmadszor rendezi meg az MVM Energia Futamot, az Alternatív Hajtású Járművek versenyét Budapest szívében, a Lánchíd pesti hídfőjénél. Az MVM Energia Futamon olyan zöld technológiákat mutatnak be, amelyeket a járműgyárak akár már ma felhasználhatnak a környezet megóvása érdekében, de rajthoz áll egy sor egyedi, kuriózum számba menő, káros anyag-kibocsátásmentes jármű is.

A kampány zárásaként Budapest Főváros a korábbi évekhez hasonlóan megszervezi a Fővárosi Autómentes Napot szeptember 22-én, vasárnap, amikor egy nap erejéig megnyitják a gyalogosok előtt az Andrássy korzót, ahol változatos programokkal várják az érdeklődőket.Az Európai Mobilitási Hét kommunikációját idén a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség, a Magyar Posta Zrt, a Szerencsejáték Zrt. és az MVM Zrt. támogatja.

Szóljon hozzá!