ZETApress

hírportál

Felavatták Ronald Regan szobrát

Krízisen megy át a magyar demokrácia, mondta ma délelőtt Demszky Gábor a Városligetben. Szélsőjobboldali erők akarják aláásni 16 éves eredményeinket, de nem engedjük nekik. Hiába próbálkozik az ellenzék vezető pártja, nem sikerülhet tervük. Felszámoljuk a terrorizmust, s a következő napokban még az írmagját is kiirtjuk Budapesten.

A fenti mondatok Ronald Regan egykori amerikai elnök mellszobrának felavatásán hangzottak el a városligeti Churchill sétányon, a néhány éve felállított Churchill szobor szomszédságában. Veres Gábor szobrászművész alkotását Zwack Péter 1990-91-es washingtoni nagykövet anyagilag is támogatta. Mint elmondta, mindezet önös érdekből tette, hiszen az 1981-89. közötti amerikai elnök sokat tett a kelet-közép-európai szabadságért, demokráciáért, mely nélkül ő sem térhetett volna vissza hazájába.

Demszky Gábor is sokat köszönhet Regan elnöknek. 1983-84-ben zajlott a pere az akkori demokratikus ellenzéki fiatalembernek, s az elnöki tiltakozás miatt kapott végül mindössze hat havi felfüggesztett börtönt. A berlini fal lebontásában is segített a regani fellépés, bár az utolsó téglákat már korábbi alelnöke, az idősebb George Bush elnök verhette ki onnan. Az Egyesült Államok magyarországi nagykövetasszonya is erről beszélt a szoboravatáson.

Antall József miniszterelnök és felesége 1990-ben Los Angelesben találkozott Ronald Regannal. Akkor még hazánkban szovjet tankok állomásoztak. A néhai kormányfő özvegye helyezte el a megemlékezés csokrát a 2004-ben 93 éves korában elhunyt elnök bronzszobra előtt. A főpolgármestert és az egykori washingtoni nagykövetet a Raul Wallenberg Humán Szakközépiskola diákjai segítették a koszorúk elhelyezésében.

Tarlós is köszöni a rendcsinálást

Megköszönöm Gergényi Péter főkapitány Úrnak és a rendőri állománynak a rendőrség egyre hatékonyabb fellépését azokkal a garázda csoportokkal szemben, amelyek veszélybe sodorva a békés tüntetők legitimitását is, törtek, zúztak és randalíroztak a városban, nyilatkozta a független főpolgármester-jelölt.

Elítélem a brutalitást, törvénytelen fellépéseket, a rongálásokat, beleértve az MSZP székházak megrongálását, mellyel a főváros értékeit, építményeit, műtárgyait károsították meg. Az ilyen szélsőséges, törvényen kívüli csoportoktól élesen elhatárolódom. Az általam meghirdetett várospolitika épp az ilyen mentalitás visszaszorítását tűzi ki egyik fontos céljául.

Mi, budapestiek, valamennyien ennek a városnak a lakói vagyunk, ezért valamennyiünk érdeke a rend, a biztonság és a törvényesség garantálása, illetve az őszinteség légkörének megteremtése, fejeződik be a közlemény.

Szóljon hozzá!