ZETApress

hírportál

Alakul az Örkény Kert

madach_ter_01Október elején elindul a Madách tér felújítása, néhány hónap múlva már szebb, valódi zöld környezet fogadja az idelátogatókat. Célunk egy zöld, közösségi tér kialakítása, a mostani méltatlan, parkolónak használt rendeltetés helyett ? adta hírül a VII. kerület Polgármesteri Hivatala.

Erzsébetváros az egyik legkisebb zöldfelülettel rendelkező kerület, elvárás, hogy növeljük ezeket a területeket, s ennek maradéktalanul szeretnénk is eleget tenni. Ezért is újul meg egy éven belül a Madách tér, az Almássy tér és a Klauzál tér, valamint terveink között szerepel a Szászház utcában egy új park, játszótér kialakítása is.

A tavalyi szavazást követően összefésültük a koncepciókat, minden díjazott pályaműből felhasználtuk azokat az elemeket, amelyek megvalósíthatóak voltak, emellett a lakossági igényeket is figyelembe vettük. Tavaly összesen 1325 szavazat érkezett be az önkormányzathoz a hat pályaműre, melyből 808 voksot a D-jelű alkotás kapott. A lakossági szavazáson második helyen az A-terv végzett 288 vokssal, és harmadik pedig a B-koncepció lett 130 leadott szavazókártyával.

A Madách téri munkálatok a vízvezeték-hálózat cseréjével indulnak, a 85 éves infrastruktúra megérett a cserére. A tér középső, kapuzat szélességű sávjában szabad, üres terület kialakítását tervezzük multifunkcionális közösségi zóna számára. Ugyanitt egy programozott, led világított vízsugár, csobogó kerül kialakításra. Ez a területsáv a tér szélességének körülbelül felét teszi ki, míg az épületek előtti sávok zöldfelületekkel és kisebb facsoportokkal berendezettek. A zöldfelületek elemei és a hozzá kapcsolódó, hol a zöldbe, hol a burkolatba elhelyezett fák a tér feszességét igyekeznek oldani.

madach_ter_02A jelenlegi térburkolat anyagai, az épületek sötétszürke színe, valamint az árkád- oszlopok elkoszolódott felülete rideggé, barátságtalanná teszi a teret. A tér rendezése, a térburkolat új anyagai magát az épületegyüttest is képesek megújítani. A komor épület és tér együttes levegőt és üdeséget kaphat azzal, hogy a jelenlegi sötét tónusú térburkolatok helyett világos burkolatok készülnek.

Az Erzsébet Terv keretén belül megújul a Rumbach Sebestyén utca is, mely beruházás közvetlenül kapcsolódik a Madách térhez és a környékhez. Az Örkény Kertet hagyományteremtő jelleggel kezdtük el három éve, ez az elképzelésünk meg is valósult, hiszen hatalmas sikere volt a rendezvényeknek, melyet jövőre a megújult Madách téren tarthatunk meg. A Madách téri Örkény István Színház évadnyitó társulati ülését csütörtök délelőtt tartották.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Évadnyitó az Örkényben | ZETApress

Szóljon hozzá!