ZETApress

hírportál

Gyurcsány Szocsiba repül

Putyin elnök meghívására miniszterelnökünk hétfőn Szocsiba látogat. Ezzel az orosz államfő február végi-március eleji látogatását viszonozza. Találkozásukon szó esik majd a magyar agrártermékek orosz piacáról, valamint a két ország közötti együttműködésről az energiahordozók terén. Legmagasabb szintű tárgyalás lévén a szakminiszterek nem kísérik el a kormányfőt, pedig a miniszterelnöki különgépre ők is felférnének.

A kormányfő igyekszik mindenhová MALÉV járattal utazni. Így lesz ez jövő hét péntekén a németországi látogatásakor is. Találkozni fog Angela Merkel kancellárral, és fel fog szólalni a Bertelsmann Alapítvány Európa-fórumán is, tudtuk meg a kormányszóvivői tájékoztatón.

Gyurcsány eddig 17-szer volt különgépen külföldön, s ez 117 millió forintba került. A legtöbbször Orbán Viktor utazott. Ötven útja 465 millió forintot emésztett fel. Medgyessy Péter két külföldi útja 48 millióba, míg Boros Péter három útja ötmillióba került. Igaz közben közel tíz év telt el, s azóta az árak is emelkedtek. A kormány egyébként továbbra sem tervezi saját repülőgép vásárlását.

Új és felújítandó mentőállomások

Molnár Lajos egészségügyi miniszter is a kormányszóvivői tájékoztató vendége volt. Elmondta, hogy a tárca 254 millió forintos beruházás elindításáról döntött. Ebből a pénzből új mentőállomás épül Csákváron, Csepelen, Emődön, Ercsiben, Jászárokszálláson, Mosonmagyaróváron, Pécsváradon és Pusztaszabolcson. További öt mentőállomást újítanak fel Ajkán, Balatonfűzfőn, Kapuváron, Tapolcán és Várpalotán. Új mentőkocsikat ? 21 Mercedest és 31 Fordot ? is vásárolnak az OMSZ-nak az idén 640 millió forintért.

Megtudtuk, hogy a konvergencia program Zöld Könyve letölthető az Internetről, nyomtatott formában viszont nem fog megjelenni. A kórházak struktúrájának átalakítására ötmilliárd forint áll rendelkezésre, melyre november 30-ig lehet pályázni. Ebből a pénzből a sürgősségi ellátást, rehabilitációs és ápolási osztályokat, saját betegszállító apparátust, előjegyzéses rendszert és gyermekellátást lehet kialakítani. Ha a jövő év végéig teljesítik a vállalásokat, az elnyert pénz az intézeteknél marad, ellenkező esetben kölcsönné változik, és vissza kell fizetni kamatostul.

A kormány nem foglalt állást a művi meddővé tétellel kapcsolatban. A kérdés annyira megosztja a társadalmat, hogy eldöntéséhez hosszabb szakmai vitára van szükség. Ugyancsak nem döntöttek még a libanoni szerepvállalásról, de ez már csak technikai kérdés. Mivel az ügyben az öt párti egyeztetés megtörtént, a kormánydöntés a jövő hétre várható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Gyurcsányi hangszalag a hazudozásról

Szóljon hozzá!