ZETApress

hírportál

Gyurcsányi hangszalag a hazudozásról

A kormányfő lemondását követeli az ellenzék és számos civil tüntető. Az ok egy tegnap délután nyilvánosságra hozott közel négy hónapig visszatartott hangszalag. Ezen a május 26-i felvételen Gyurcsány Ferenc a balatonőszödi zárt frakcióülésen arról beszél, hogy az elmúlt másfél-két évben folyamatosan hazudtak, és négy éven át nem csináltak semmit.

A kormányfő egyelőre nem mond le. Most nem is tehetné, hiszen ? mint szerdán megírtuk ? ma Putyin orosz elnökhöz utazik Szocsiba, s a korábbi híradásunkkal ellentétben Gráf József agrárminiszter is elkíséri. Oda mindenképp kormányfőként kell érkeznie, hiszen lemondása esetén a csúcstalálkozó is értelmét veszítené. A héten még egy külföldi program vár rá. Pénteken az NSZK-ba utazik Angela Merkel vendégeként.

Most beszéljünk a bemutatott szalagról. Ez a beszéd még a kormány megalakulása előtt két héttel történt. Akkor a kormány előtt álló reformlépéseket kellett megindokolni. Az elmúlt négy évben semmit sem csináltunk, hallhatjuk a szalagról, s reformok tényleg nem voltak. Mint Gyurcsány azóta már utalt rá, a ?hazudtunk? kifejezést az egész magyar politikusi gárdára, az ellenzékre is és nem csak saját pártjára és kormányára értette.

Ki fogadja el majd a költségvetést?

Nézzük meg most, mi lehet egy esetleges lemondás következménye. A kormányfővel együtt a kormányának, s velük együtt a kormánypártnak is távoznia kell a hatalomból. Mivel az MSZP majd? ötven százalékkal rendelkezik a törvényhozásban, új választásokat kellene ekkor kiírni. Erre az alkotmány értelmében december közepe előtt nincs lehetőség, a második fordulóra pedig csak januárban kerülhet sor. Mi lenne így a jövő évi költségvetéssel. Ki terjesztené be, ki fogadná el azt? Az ország érdeke most azt kívánja, hogy ilyen bizonytalanságba ne taszítsuk!

A hangszalagot valaki hónapokon keresztül őrizte, s csak az alkalomra várt. Nem tudjuk, kinél volt, arra viszont emlékszünk, hogy az ellenzék folyamatosan hazugsággal vádolta a kormányt. Szerintük az MSZP hazugság árán nyerte meg a választásokat. Miért sugallták volna ezt, ha nem tudtak volna már régen erről a gyurcsányi beszédről. S miért nem hozták nyilvánosságra már a kormányalakítás előtt, hogy ne kezdődhessenek meg a sokak által vitatott reformok?

Az önkormányzati választások előtti időzítéssel most bizonyára nagyarányú mandátumnyerést várnak az ellenzéki pártok. A tegnap esti Parlament előtti spontán tüntetés a kormány lemondásáért és az előrehozott választásokért azt jelzi, hogy sokan elégedetlenek a kialakult helyzettel, s ők változásokat akarnak. Más kérdés, hogy a mostani ellenzéknek is végig kéne vinni a megszorító intézkedéseket!

Holnap a parlamenti vitanapon is éles pengeváltás várható. A jelenlegi állás szerint ezután majd’ három hét szünet következik, s a legközelebbi ülés október 9-én, tehát az önkormányzati választások után egy héttel várható. Kérdés csak az, hogy működőképes lesz-e még akkor is a legfőbb törvényhozó testület?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Elmaradt a vitanap

Szóljon hozzá!