ZETApress

hírportál

Kormányfő az Akadémián

MTATagválasztó közgyűlésre készül a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA 184. közgyűlésének délelőtt kezdődött ünnepi ülését Orbán Viktor miniszterelnök is köszöntötte. A kitüntetések átadása után, születése 200. évfordulója alkalmából megemlékeztek Eötvös Józsefről, az MTA egykori elnökéről, a reformkor kiemelkedő politikusáról.

Pálinkás József MTA-elnök és a miniszterelnök köszöntő szavai után a hagyományokhoz híven átadták Damjanovich Sándor Széchenyi-díjas biofizikusnak a tudós társaság legrangosabb elismerését, az Akadémiai Aranyérmet. Kilenc kutatónak a magyar és nemzetközi tudományos életben rangot kivívó, kiváló kutatói tevékenység elismerésére szolgáló Akadémiai Díjat, két tudósnak megosztott Akadémiai Díjat, továbbá Szekszárdi Miklósnak Akadémiai Újságírói Díjat adtak át. Ez utóbbival a sajtó azon munkatársait tüntetik ki, akik a legtöbbet tették a tudomány társadalomban betöltött szerepének megismertetéséért. Az ünnepi közgyűlésen nyújtották át a gazdasági és állami élet területén tevékenykedő, kimagasló érdemeket szerzett személyek munkájának elismerésére alapított Wahrmann Mór-érmet Max Nitzschének és a jelentős tudományos munkásságú, külhoni magyar tudósok, kutatók jutalmazására szolgáló Arany János-életműdíjat Weszely Tibornak.

Az ünnepi közgyűlésen a tradíció szerint tudományos előadással emlékeztek meg az év valamely kiemelkedő eseményéről, évfordulójáról. Az idén Eötvös József, Magyarország első kultuszminisztere, az Akadémia egykori elnöke születésének 200. évfordulója tiszteletére Szegedy-Maszák Mihály, az MTA rendes tagja tartott tudományos előadást a reformkor kiemelkedő alakjának szellemi örökségéről. A bicentenárium alkalmából az ebédszünetben a Székházában megnyitották azt a szekrénytárlatot, amely korabeli dokumentumok és egyedi tárgyak segítségével idézi fel az egykori Akadémia-elnök tevékenységét. A kiállítás beleillik abba a sorozatba, amelynek keretében az MTA egy-egy neves tagjához kapcsolódó emlékév, akadémiai évforduló alkalmával a Kézirattár és a Levéltár kincsei közül válogatnak a szakemberek.

A közgyűlés első délutánján tartják az Akadémikusok Gyűlését, amelyen megválasztják a Magyar Tudományos Akadémia új rendes, levelező, külső és tiszteleti tagjait. Az akadémikusválasztást megelőző eljárásban az MTA 141 doktorára érkezett ajánlás. Az akadémikusok azok közül a tudósok közül választanak új tagokat, akik a jelölési szakaszban a tudományos osztályokon megkapták a minimálisan szükséges ötvenszázalékos többséget. Az újonnan megválasztott levelező tagokat a kedd reggeli munkaközgyűlésen mutatják be.

A holnapi munkaközgyűlésen a 2012. évről készített beszámolókat tárgyalják meg, amelyek már a szerkezetében megújított akadémiai intézményhálózat tevékenységéről, gazdálkodásáról és eredményeiről adnak számot. A Közgyűlés szerdai napján Külső Tagok megújult Fórumán a külhoni magyarok tudományos eredményeit mutatják be kaleidoszkópszerűen. Az eseményen ismertetik A hely nevei, a nyelv helyei: A kisebbségi jogok története Szlovákiában 1918-2012 című, Orosz Örs, a szlovákiai Fórum Kisebbségkutató Intézet munkatársa szerkesztésében megjelent tanulmánykötetet, valamint Csernicskó Istvánnak, az MTA Magyar Tudományosság Külföldön Elnöki Bizottsága, tagjának, a beregszászi II. Rákóczi Ferenc Magyar Főiskola rektorhelyettesének Államok, nyelvek, államnyelvek: Nyelvpolitika a mai Kárpátalja területén (1867?2010) című művét. Ezután Pálinkás József külhoni magyar tudósoknak átadja az idei Arany János-díjakat és Arany János-érmeket. Végül Papp Z. Attila, az MTA Társadalomtudományi Kutatóközpont Kisebbségkutató Intézetének igazgatója a Kárpát-medencei magyar doktoranduszvizsgálat eredményeiről számol be, Barabási-Albert László, a világ egyik legismertebb hálózatkutatója, az MTA külső tagja pedig Hálózatok és közösségek: magyar tudósok a nagyvilágban címmel tart előadást.

Szerdától a tudományos osztályok tartják üléseiket. Az Orvosi Tudományok Osztálya május 8-án Selye Jánosnak, a stresszkutatás atyjának szentel angol nyelvű szimpóziumot, a Kémiai Tudományok Osztálya a szén-dioxid sokarcúságát mutatja be. Egy nappal később a Nyelv- és Irodalomtudományok Osztályának ülésén egyebek közt a korai Erkel-operák, egy Kosztolányi-regény és Arany János műveinek kritikai kiadásáról hallhatnak az érdeklődők. A Fizikai Tudományok Osztályának ülésén a fekete lyukakról és a Kepler-űrteleszkóp felhasználási lehetőségeiről, az osztály Csillagászati és Űrfizikai Tudományos Bizottságának rendezvényén pedig galaktikus környezetünk tízezer leghidegebb zugáról és az űrbeli szuperrobbanásokról, a gamma-kitörésekről hangzanak el előadások.

Május 14-én, jövő kedden a Filozófiai és Történelemtudományok Osztálya Kosáry Domokos történész, az MTA egykori elnöke születésének 100. évfordulója tiszteletére rendez emlékülést. A Matematikai Tudományok Osztálya Bioinformatikai Osztályközi Állandó Bizottságának tudományos ülésén egyebek mellett a daganatok immunterápiájában alkalmazható új lehetőségekről, a növényvírus-alapú állatgyógyászati vakcinák fejlesztéséről lesz szó, az Agrártudományok Osztálya pedig Biotechnológia és agrárinnováció címmel rendez tanácskozást. A Gazdaság- és Történelemtudományok Osztálya Az új polgári törvénykönyv ? történeti értékelésben címmel tartja május 17-i ülését. Május 15-16-án multidiszciplináris vízkonferencia helyszíne lesz a Magyar Tudományos Akadémia. Az MTA tudományos osztályai, bizottságai és az Akadémia Környezettudományi Elnöki Bizottsága által szervezett tudományos tanácskozáson köszöntőt mond Áder János köztársasági elnök, a Budapesti Víz Világtalálkozó fővédnöke.

Szóljon hozzá!