ZETApress

hírportál

Összehangolt fellépés a narkó-diszkók ellen

Hétvégeken a fiatalok diszkóba és más zenés szórakozóhelyekre járnak. A félhomályos környezet nem csak a bűnözés, de a kábítószer terjesztés melegágya is lehet. Az ajtóban álló kidobó legények a gyanús alakok kiszűrése közben a civil ruhás rendőröket is szeretnék távol tartani a helyiség jó hírére való tekintettel. Félő, hogy nem ez, hanem saját maguk és főnökük önös anyagi érdeke a cél. Így volt ez már az elmúlt évtizedben is.

Szigethalmon, a Speed-diszkóban razzia volt a kilencvenes évek derekán. Számtalan Extasy és Marihuana került elő, mégsem lehetett bezáratni a helyiséget. Hiába folyt csak meleg víz a mellékhelyiségekben a csapokon, a tulajdonos mégsem ismerte el bűnösségét a kábítószeres ügyletben. Az ártatlanság vélelme őt is megillette, s nem helyezhették vád alá. Rendőréknek a csapmachinálásról más volt a véleményük. A közterület-felügyelők is segíthették volna már akkor is a kábítószer-ellenes küzdelmet, mert a narkó felszámolása mindannyiunk közös ügye.

Nyílt titok rendőrségi berkekben, hogy azokon az ifjúsági szórakozóhelyeken, ahol a wc-ben leszerelik a vízcsapokat, nagymértékű kábítószer-kereskedelem folyik a tulajdonos tudtával. A fiatalok körében népszerű Extasy tablettára és egyéb amphitamin származékokra ugyanis inni kell, s nem is keveset. A szervezet megkívánhat ilyenkor legalább tízliternyi folyadékbevitelt is. Ha nincsen ivóvíz a mellékhelyiségekben, a fiatalok megveszik a több száz forintos ásványvizet, vagy az ennél is drágább Red-Bull-t, vagy egyéb gyorsítót a tulajdonos nagy örömére, s jókora anyagi hasznára.

Sokkal jobb módszer, ha a vízcsapon csak meleg víz folyik. Meginni ezt sem lehet, kezet mosni benne viszont igen, így az ÁNTSZ sem emelhet ellene kifogást. Mivel a tulajnak jókora haszna van a bolton, a kidobólegény is inkább a narkósokat védi, mint az intézkedni vágyó rendőröket. Lehet, hogy ő hesszel a legjobban?

Diszkrét jelzés, teljes siker

S hogy mit tehetnek a közterület-felügyelők a fővárosban és vidéken? Egy köztisztasági szabálysértés ? például a szórakozóhely előtti szemét, felborult kuka esetén ?, vagy a szórakozóhelyet reklámozó illegálisan elhelyezett plakát észlelésekor a tulajdonossal való találkozáskor kéredzkedjenek be a wc-be! Az intézkedés általában nappal történik, de olyankor is kezet lehet mosni odabenn, feltűnés nélkül.

Ha nem találnak hideg vizet, semmiképp se csodálkozzanak, még véletlenül se kérdezzenek rá a dologra. Rádión se jelezzék főnöküknek, vagy diszpécserüknek a történteket, hiszen a szervezett bűnözők azt is le tudják hallgatni. Hívják fel helyette a 107-es, vagy 112-es telefonszámon a rendőrséget. Ők már tudni fogják a továbbiakat, megköszönik, és diszkréten kezelik a jelzést. Ők majd akkor fogják elvégezni az ellenőrzést, amikor biztosan találnak is valamit.

A honatyák ? élükön az Országgyűlés Kábítószer-fogyasztás visszaszorítása érdekében létrehozott eseti bizottságának tagjaival ? már a kilencvenes években úgy törvényjavaslat benyújtására készültek. Szerették volna bevezetni itt is azt a külföldön már jól bevált gyakorlatot, hogy a terjesztésben részt vevő szórakozóhelyek tulajdonosait teljes vagyonelkobzásra lehessen ítélni, vagy üzleti tevékenységüket hosszabb időre felfüggeszteni. Amíg a törvényi felhatalmazás erre meg nem születik, a rendőrség a szakhatóságokkal karöltve állandó razziákkal igyekezhet megkeseríteni a narkó-diszkók tulajdonosainak, s a náluk tevékenykedő dealer-eknek az életét.

Szóljon hozzá!