ZETApress

hírportál

Szocialista Ifjúsági Világfesztivál Zánkán

Egy hétig Magyarország lesz a világ szocialista ifjúságának központja, idén júliusban hazánk, pontosabban Zánka ad otthont az IUSY Fesztiválnak. Eddig 61 ország fiataljai jelezték érkezésüket. A rendezvény szervezését a Societas vállalta magára. ? Hogyan kerül Magyarországra egy igazi világfesztivál? ? kérdezte Varga Lászlót, a szervezet elnökét az MSZP Sajtóirodája.

A Szocialista Ifjúsági Internacionálé Magyarország elmúlt hét évét büszkén, Közép-Európa egyik legsikeresebb szocialista kormányzásaként értékeli, ezért elérkezettnek látta idejét, hogy a IUSY története során először Magyarországon rendezze meg 2009-ben a IUSY globális Fesztiválját. A szűken egyhetes rendezvényre Zánkán kerül sor, július 15-i nyitóünnepséggel és július 21-i elutazási nappal. A Fesztiválon valóban a világ minden szeglete képviselteti magát, a regisztráció alapján közel 3000 fiatal résztvevő soraiban eddig 60 ország résztvevőjének adatait dolgoztuk fel.

Egészen pontosan mi is a IUSY?

Az 1907-ben alakult Szocialista Ifjúsági Internacionálé a Szocialista Internacionálé ifjúsági szervezete, amely több mint 100 ország szocialista, szociáldemokrata ifjúsági szervezeteit gyűjti és fogja össze. Elnöke Jacinda Ardern új-zélandi országgyűlési képviselő, főtitkára Johan Hassel, svéd fiatalember. A IUSY világközpontja Bécsben működik.

Vannak konkrét céljai, feladatai a fesztiválnak?

A Szocialista Ifjúsági Internacionálé 1952 óta rendszeresen megrendezi a nagysikerű Világfesztivált, jellemzően háromévente. Az elmúlt két évtized fesztiváljaira Porto, Bonn, Malmö, Kamena Vourla (Görögország) és Alicante közelében került sor. A világméretű fesztiválon gyűlnek össze a legtöbb demokratikus ország szocialista, szociáldemokrata és munkapárti fiataljai. A fesztivál közös élményt, a képzés, az interkulturális tanulás egyedi lehetőségét is jelenti számukra. A IUSY Fesztivál mindenekelőtt baloldali fiatalok politikai fesztiválja, ahol baloldali politikusok és más közéleti szereplők szocialista fiatalokkal megvitatják a világunkat foglalkoztató legfontosabb politikai kérdéseket s az arra adandó progresszív válaszokat. Értékelik a világ számos kormányának munkáját, hol az elért eredmények, hol a súlyos hiányosságok összesítése dominál.

Milyen témák alkotják a gerincét a találkozónak?

A fesztivál mottója ?Fejlődés a szabadságért ? harcunk a szegénység ellen?. A rendezvény leghangsúlyosabb politikai fórumai az esti konferenciák lesznek. Ezek témái a világgazdasági válság orvoslása, s egy új gazdasági világrend esélye; békés konfliktuskezelés, a háborúk megelőzése; a szegénység elleni küzdelem; bevándorlás és a befogadó társadalom; klímaváltozás.

Honnan érkeznek delegációk?

Eddig Afrikából Benin, a Dél-Afrikai Köztársaság, Eritrea, Gambia, Niger, Nyugat-Szahara, Szenegál, Szváziföld, Tanzánia, Togo és Uganda fiataljai jelentkeztek, az amerikai kontinensről az Amerikai Egyesült Államok, Argentína, Chile, a Dominikai Köztársaság, Ecuador, El Salvador, Kolumbia, Mexikó, Peru, Uruguay, valamint Venezuela baloldali fiataljai vesznek részt. Ázsia, Ausztrália és Óceánia földjéről Ausztrália, Bhután, a Fülöp-szigetek, Izrael, Libanon, Malajzia, Nepál, Palesztina, Thaiföld, Tibet és Új-Zéland szocialista fiataljai regisztráltak. Végül, de nem utolsósorban Európából Ausztria, Azerbajdzsán, Belgium, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Ciprus, Csehország, Dánia, Észtország, Fehéroroszország, Finnország, Görögország, Grúzia, Horvátország, Lengyelország, Moldova, Montenegró, Németország, Norvégia, Örményország, Oroszország, Spanyolország, Svájc, Svédország, Szerbia, Szlovákia, Szlovénia és természetesen Magyarország fiatal szocialistái vesznek részt a világfesztiválon.

Ilyenkor mindenkiben felmerül, hogy ez iszonyú sokba kerülhet?

Nem kerül sokba, hiszen a fesztiválra a résztvevők delegációnként összefogott szervezésben, önköltségen utaznak, a IUSY pedig a legszegényebbek részére részleges, illetve teljes útiköltség-térítést biztosít.

Egy ilyen méretű rendezvény megszervezése nagy kihívás, hatalmas apparátust és összefogott szervezői munkát igényel.

A Societas, mint a Magyar Szocialista Párt ifjúsági szervezete örömmel vállalkozott a fesztivál vendéglátói feladatainak ellátására. Tekintettel arra, hogy ifjúsági fesztiválról van szó, és a résztvevők között akad jócskán nincstelen, szegény fiatal is, a hangsúlyt az önkéntes munkára helyeztük. A lebonyolítás nem szakmai feladatait a Societas kétszáz fős szervezőbizottsága látja el. A szervezőbizottság vezetésével Komássy Ákost, szervezetünk egy alapító tagját bíztuk meg, akinek szakterülete a nemzetközi kapcsolatok, és az ECOSY ? az Európai Szocialista Fiatalok Közössége ? volt alelnökeként a szocialista fiatalok nemzetközi közösségét is jól ismeri.

Szóljon hozzá!