ZETApress

hírportál

Díjátadás fődíj nélkül

Idén először senki nem vehette át az év legjobb oknyomozó újságírójának járó Soma-díjat tegnap este a Múzeum utcai Kossuth Klubban. Lőke András, az elismerést odaítélő Gőbölyös József Soma Alapítvány Kuratóriumának elnöke a díjátadón elmondta, hogy szeretnék, ha ez a díj a csúcsteljesítményeké maradna.

Az Alapítvány két különdíjat azonban odaítélt. Wirth Zsuzsanna, az origo.hu munkatársa a Nagy-Britanniába magyarokat csábító, őket rabszolgamunkára kényszerítő magyar maffia tevékenységét térképezte fel, de mivel a bűnösök nevei kimaradtak az anyagból, így a fődíjra sem tartották érdemesnek. Dezső András a hvg.hu portálon arról írt, hogy miután Győrben kiszivárgott az Audi terjeszkedési szándéka, a telkeket potom pénzért vásárolták fel valószínűleg a városházához kötődő, off-shore cégek mögött megbúvó tulajdonosok. Mindkét szerző 300-300 ezer forintos utazási támogatást kapott, amelyből részt vehetnek a szeptemberi brazíliai oknyomozó újságírói világkonferencián.

A kuratórium a hvg.hu portálon épp egy éve, 2012. január 11-én, szerdán megjelent Súlyos plágiumgyanú Schmitt Pál doktori értekezése körül című írást minden szempontból jónak ítélte, ám mivel a cikk mögött nem áll azonosítható szerző, őt nem díjazhatta ? derült ki a díjátadón. (A tavalyi díjátadó épp az ominózus cikk megjelenése napján volt a Petőfi Irodalmi Múzeum Dísztermében, ahol mindnyájan a mostani Soma-díj várományosának tartottuk.) Olyan tényfeltáró, valamely magyarországi társadalmi, illetve gazdasági visszásságra fényt derítő, legalább hatezer, legfeljebb százezer leütés terjedelmű, megjelent, vagy még publikálatlan írás szerzőjét, vagy szerzőit lehetett jelölni, aki a következő díjkiosztás időpontjáig nem tölti be 37. életévét, így azt sem derült ki, hogy a szerzői kollektíva valamelyik tagja nem túlkoros-e? A Soma-díj névadója ugyanis a 2000 augusztusában, életének 37. évében elhunyt Gőbölyös József újságíró, akit barátai Somaként emlegettek.

Az Alapítványról, illetve a pályázatról további információk weboldalukon találhatók. A 12. díjátadó díszvendége volt Margo Smit, a Holland?Flamand Oknyomozó Újságíró Szövetség (VVOJ) igazgatója, több tekintélyes nemzetközi újságíró díj, így a Daniel Pearl Award bírálóbizottságának tagja, aki Bombera Krisztinával beszélgetett arról a közelmúltban publikált jelentésről, amelyet az Európai Parlament felkérésére készített a támogatási pénzekkel való visszaélésekről és az oknyomozó újságírás szerepéről az Európai Unió tagállamaiban.

A mintegy 80 újságíróval kapcsolatba lépő kutatás készítője elmondta: az északi, angolszász hagyományokra alapozott oknyomozó újságírás küldetése a hatalom ellenőrzése, míg a dél-európai hagyományok szerint a pártok és a gazdasági érdekcsoportok köré szerveződött médiában inkább a fülesekre, a megkapott dokumentumokra alapoz az oknyomozó újságírás. Kelet-Európában a kettő kombinációja van jelen. Kelet-Európában több cikk foglalkozik az uniós pénzek felhasználásával, mint Margo Smit mondta, valószínűleg azért, mert az itteni média szkeptikusabb. Magyarországon az oknyomozó cikkek java az interneten olvasható, a nyomtatott sajtó és a fő médiumok ugyanis gyakran pártok és gazdasági érdekcsoportok köré szerveződnek. Nyugat-Európában a közmédia még mindig nagy teret ad a tényfeltáró újságírásnak ? tette hozzá.

Szabó György, az alapítványt támogató Sanoma Media Budapest Zrt. vezérigazgatója arról beszélt, hogy az oknyomozó újságírók munkája sokszor nagyobb horderejű, mint gondolnánk, katalizálhatja az ország demokratikus fejlődését. Éppen ezért támogatni, bátorítani kell, hiszen a tényfeltáró sajtó színvonala a demokratizálódás mércéje! ? tette hozzá. A minimumnak nevezte, hogy egy ország politikai elitje teremtse meg ehhez a megfelelő jogi feltételeket, hozzátéve, ez ma Magyarországon nincs így, a médiatörvények radikális megváltoztatása hátrányos helyzetbe hozta a magyar újságírást.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Megosztó volt a zsűri | ZETApress

Szóljon hozzá!