ZETApress

hírportál

Méltóságteljes megemlékezés

Több mint hétezren rótták le kegyeletüket az ?56-os Vértanúk Emléknapján. A Magyar Köztársaság Kormánya tegnap ünnepi keretek között emlékezett meg az ?56-os forradalom és szabadságharc mártírjairól, az Ötvenhatos Vértanúkról valamint Nagy Imre és mártírtásai 20 évvel ezelőtti újratemetésről, a 20 éves Magyar Köztársaságról.

A nap folyamán több százan helyezték el az emlékezés virágait a Műcsarnok lépcsőin, a Hősök terén megrendezett ünnepi koncerten pedig ötezernél is több néző vett részt. A nézők nagy része a szakadó eső ellenére is végigvárta a koncertet és még vissza is tapsolta a világhírű előadókat.

Katonai tiszteletadás mellett rótták le tiszteletüket kedden a közjogi méltóságok, a mártír miniszterelnök családjának és barátainak képviselői, a Nagy Imre Alapítvány és a Nagy Imre Társaság, valamint az ?56-os szervezetek képviselői Nagy Imre szobránál a budapesti Vértanúk terén. A család nevében az ?56-os forradalom és szabadságharc ?58 június 16-án kivégzett miniszterelnökének unokái, Jánosi Katalin és Jánosi Ferenc, valamint Méray Tibor helyezte el az emlékezés virágait. A megemlékezés 10 órakor a Hősök terén, a 20 évvel ezelőtt a Műcsarnok előtt felállított ravatal helyszínén folytatódott.

1989. június 16-án, Nagy Imre miniszterelnök és mártírtársai újratemetésének napján ezen a helyen százezrek rótták le kegyeletüket. A 20. évfordulóra ugyanazon a helyen az újratemetést idéző térinstalláció készült. Az emléknap folyamán több száz ember látogatott ki a Hősök terére, és helyezett el maga is egy-egy szál virágot a jelképes ravatalon.

Este 20 órától ünnepi koncert zárta a június 16-i megemlékezéseket. A különleges eseményen a magyar operaélet legkiválóbb csillagai közül Miklósa Erika, Komlósi Ildikó, Polgár László és Fekete Attila lépett fel. Részletek hangzottak el Erkel, Puccini, Verdi, Mozart, Bizet és Beethoven műveiből, valamint felvételek Nagy Imre és mártírtársai peranyagának szövegeiből és a halálraítéltek utolsó leveleiből.

Az est lezárásaként a Hősök terén színpadra lépett a zuglói Hunyadi János Általános Iskola százfős nagykórusa is, akiket a Köztársasággal egyidős, 20 éves Erdélyi Dániel vezényelt. A fiatalok a rendszerváltozás időszakának könnyűzenei slágereiből összeállított, nagyzenekarra írt művet adtak elő. Az előadást több mint ötezer néző kísérte figyelemmel a helyszínen, a szakadó eső ellenére ? tudatta a Kormányszóvivői Iroda.

Szóljon hozzá!