ZETApress

hírportál

MSZP értékelés az első 50 napról

A kormányfői értékelést követően az MSZP is beszélt az elmúlt 50 napról. Az MSZP ötven nappal ezelőtt a cselekvést és a felelősséget választotta, hogy megszervezze Magyarország védelmét a válsággal szemben. Nem kampány-ígéretekben akart versenyezni, hanem megvédeni a forintot, megőrizni a lehető legtöbb munkahelyet, megelőzni, hogy családok veszítsék el az otthonukat ? írták közleményükben.

Mivel érdemi válságkezelő programmal más nem állt elő, az MSZP olyan programot alakított ki, amely a gazdasági válságkezelés teendőiben figyelembe vette a magyar és az európai szakértők javaslatait, a társadalmi válság megelőzése érdekében pedig érvényesítette baloldali meggyőződését.

Az MSZP az új kormány alakulásakor új szakaszt nyitott. Meghatározta azokat a baloldali normákat, amelyeket mindenképpen érvényesít. Ezért az MSZP olyan kormányt alakított, amely a válságkezelés legfontosabb feladatának a munkahelyek és a munkavállalók védelmét tartja. Ezt szolgálják azok az adóváltozások, amelyek a munka becsületét állítják helyre, az átlagjövedelmű munkavállalóknak kedveznek, míg a vagyonosabbaktól több hozzájárulást kérnek.

Az MSZP vállalja a politikai vitát azokkal, akik ezzel a törekvéssel szemben a vagyonosok és kiváltságosok paktumát kötik meg: szövetkeznek azért, hogy a harmincmillió forint feletti vagyonnal rendelkezők változatlanul jól járjanak, és ezzel elvonják a fedezetet a dolgozó emberek jövedelemnövekedésétől.

Az MSZP kötelességének érzi, hogy válság idején különösen ügyeljen a terhek arányos elosztására, arra, hogy a tehetősebbek, a jobb érdekérvényesítők se húzhassák ki magukat. Az MSZP olyan miniszterelnököt jelölt, aki munkájáért egyetlen fillért sem visz haza, hanem fizetését szociális célokra ajánlja. A párt olyan törvényeket kezdeményezett, amelyek az állami vezetők fizetését csökkentették és korlátozták, valamint javaslatot nyújtott be az országgyűlési képviselők számlanélküli költségtérítésének megszüntetéséről.

Az MSZP és a kormány olyan szociális mentőcsomagot állít össze, amellyel a kisnyugdíjasok, a bajba került családok nehézségeit csökkentheti. Ezért biztosítja a méltányossági nyugdíjemelés és az egyszeri segély lehetőségét a kisnyugdíjasoknak, ezért őrzi meg az idősek utazási kedvezményét, ezért kezdeményez új átütemezési lehetőségeket az adósságtörlesztőknek, ezért hozza létre a családok szociális kríziskezelő programját.

Elsősorban az országot, a magyar embereket illeti köszönet azért, hogy az első 50 nap eredményeként megerősödött a forint, újraéledt a bizalom a magyar gazdaság iránt. Az MSZP köszönetet mond, hogy többen megértették, még többen türelemmel viselték a válság nehézségeit, a kényszerű takarékosságot, és alkalmazkodtak a nehezebb körülményekhez.

Az első ötven nap számukra a reményt jelenti: érdemes volt. Az MSZP olyan intézkedésekkel folytatja kormányzati munkáját, amelyek tovább erősíthetik a védelmet a magyar munkahelyek, a magyar családok számára ? tudatta Sajtószolgálatuk.

Szóljon hozzá!