ZETApress

hírportál

Újvárosházi kitüntetések

Díszpolgári címeket és elismeréseket adott át Tarlós István főpolgármester a főváros napja alkalmából délelőtt az Újvárosháza Dísztermében. November 17-t 1873 óta tekintjük a Főváros napjának Pest, Buda, Óbuda és Margitsziget 139 évvel ezelőtti egyesülésére emlékezve. A pezsgős pohárköszöntőt Csomós Miklós főpolgármester-helyettes mondta.

A főpolgármester ünnepi beszédében példaképeknek nevezte a kitüntetetteket, és köszönetet mondott közösség- és lélekerősítő munkájukért. Tarlós István felidézte a városegyesítés egykori folyamatát, és úgy fogalmazott, maradandót alkotni nehéz, ma talán nehezebb, mint valaha. Kevesebb a pénz, nemcsak a boldogulásunkért, de önbecsülésünkért is küzdenünk kell a nemzetközi porondon is ? tette hozzá.

Tarlós István szerint az ilyen körülmények nem kedveznek a művészetnek, a tudománynak és a sportnak sem. Szűkös esztendőkben ezért nagyobb szükség van példamutató helytállásokra ? fogalmazott. Budapest csak úgy fejlődhetett, hogy itt voltak azok a kimagasló egyéniségek és hazafias elkötelezettségű emberek, akik mikor alkottak, saját munkájukat a közösség javára fordították. Példaképek voltak, amely manapság egyre inkább hiánycikk, így még inkább felértékelődik ? mondta ünnepi köszöntőjében a főpolgármester.

Az ünnepségen díszpolgári címet kaptak Berki Krisztián, Gyurta Dániel, Kozák Danuta és Szilágyi Áron olimpiai bajnokok, valamint (posztumusz) Kocsis Sándor labdarúgó, az Aranycsapat tagja. Pro Urbe-díjat vehetett át a MaSat?1 kutatócsapata, Szerencsés Károly egyetemi docens, Jelenits István piarista atya, Osztie Zoltán, a Belvárosi templom plébánosa, valamint Várhidi Pál és Fatér Károly labdarúgók.

Budapestért-díjban 22-en részesültek, többek között a Rajkó- és a Csík-zenekar, Csuja Imre, Kováts Adél és Sinkó László színművészek, Szörényi Szabolcs előadóművész, Barsiné Pataky Etelka, a Magyar Mérnöki Kamara elnöke, Burger Barna fotóművész és Marosi Ádám öttusázó. Papp László Budapest Sportdíjakat kapott többek között Kulcsár Gergely gerelyhajító, Kovács Katalin kajakozó, Csipes Ferenc kajakozó és edző, Fábiánné Rozsnyói Katalin és Mocsai Lajos mesteredzők, akik szerdán a Tükörteremben kaptak állami kitüntetést. Átadták még a Zalabai Gábor ? A Budapestiek Esélyegyenlőségéért-díjat, a Főváros Szolgálatáért-díjat, valamint a Dr. Barna Sándor Emlékérem ? A Főváros Közbiztonságáért-díjakat is. Utóbbit mások mellett Fazekas Géza főügyész-helyettesnek, a főügyészség szóvivőjének adományozták.

Szóljon hozzá!