ZETApress

hírportál

Erdei sétány a Pilisben

Felavatták a MOL erdei sétányát a Pilisben. A piliscsabai civilszervezetek egyedülálló kezdeményezésére 3,5 kilométer hosszú sétány készült el a Piliscsaba-Százhalombatta gázvezeték helyreállítási munkái során. Az építkezés az FGSZ Zrt. együttműködésével, a MOL-csoport támogatásával és a Pilisi Parkerdő Zrt. generál-kivitelezésében zajlott. A sétány része egy, a Gomba-sziklát védő, ugyanakkor láthatóvá tevő kilátóterasz is ? tudtuk meg Vígh Alextől.

Az engedélyeztetéseket követően 2007 őszén indította az FGSZ azokat a gázvezeték-fektetési munkákat, melyekre a környék gázellátása miatt volt szükség. Még a munkakezdés előtt a civilszervezetek a helyi lakosság érdekeit szem előtt tartó változásokat kezdeményeztek, melyek során az eredeti nyomvonal módosult, s a sétány is kialakításra került.

A MOL és a civilszervezetek példaszerű együttműködése miatt a sétány mostantól három és fél kilométer hosszan új túrázási lehetőségeket is biztosít. A túraösvény mellett a MOL-csoport a Gomba-sziklát védő terasz mellé védő fasort is telepített a 10-es főút mentén nyolcvanméteres hosszban, a gázpászta mentén.

A telepítés a Pilisi Parkerdő Zrt. szakmai útmutatásai alapján, a Pilis érdekeit szem előtt tartó természetvédelmi szempontok figyelembevételével történt. A beruházás befejeztével több zöldfelület lett a térségben, mint eddig volt, ráadásul az új telepítés ökológiai, erdészeti, tájképi szempontból is sokkal értékesebb, őshonos tölgy és csertölgy fafajú erdőket hoz létre.

Szóljon hozzá!