ZETApress

hírportál

Hőseinkre emlékezünk

A november 1-i Mindenszentek ünnepén és a 2-i Halottak napján elhunyt hozzátartózóinkra, míg 4-én a forradalom leverésére emlékezünk. Vasárnap lesz az 1956-os forradalom és szabadságharc leverésének és a szovjet csapatok bevonulásának 56. évfordulója. Az emlékezés napján fejet hajtunk a hősök előtt, akik ? akár életük árán is ? kiálltak a szabadság eszménye mellett.

Magyarország Kormánya szeretettel vár minden emlékezőt a nemzeti gyásznap rendezvényeire. A program vasárnap reggel 8 órakor kezdődik a Terror Háza Múzeumnál, ahol az áldozatok falánál egész nap elhelyezhetők az emlékezés mécsesei és virágai. Várják az emlékezni vágyókat az Új Köztemető 301-es parcellájához és a Fiumei úti Sírkert 21-es parcellájához is, az 1956-os forradalom hősi halottainak emlékművéhez, ahol 15 órától koszorúzást szervez a 21-es Parcella Emlékmű Alapítvány, az ?56-os Kegyeleti Bizottság és az Erdély Művészetéért Alapítvány.

Délután 15 órakor a XVIII. kerületi Hargita téren ?56-os emlékművet avatnak. Az emlékmű a kerületi önkormányzat kezdeményezésére Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója történészi és F. Kovács Attila Kossuth-díjas művész koncepciója alapján készült. Az emlékművön mintegy 2500 áldozat neve szerepel majd kőbe vésve: azon hősöké, akik életüket adták a szabadságért. Az emlékmű felavatásán beszédet mond Ughy Attila, Pestszentlőrinc?Pestszentimre polgármestere és Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum főigazgatója.

A Kossuth Lajos téren 18 órakor őrlángra állítják a Forradalom Lángját, majd 19 órakor egy emlékkoncert zárja a nemzeti gyásznapot a Szent István Bazilikában, ahol a MÁV Szimfonikusok előadásában Beethoven: Eroica című szimfóniája hangzik el. Az eseményen részt vesznek az állami protokoll képviselői, a Magyarországra akkreditált diplomáciai testület tagjai és az ?56-os szervezetek képviselői. Az emlékkoncerten kizárólag előzetes regisztrációval lehet részt venni, melyet a +361-795-6109 telefonszámon legkésőbb november 3-án, szombaton 18 óráig várnak a szervezők! ? tudatta a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium Társadalmi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság Sajtófőosztálya.

Szóljon hozzá!