ZETApress

hírportál

Megint nincs közgyűlési többség

Meglesz a közgyűlési többség ? jósoltuk meg április végén. Mint megírtuk, Kivágó Iván Györgynét ültetik a szocialisták a börtönben ülő Hunvald György helyére, s így a fővárosi költségvetést sikerülhet végre elfogadtatni.

Az új városanya érkezése nem okozott osztatlan örömöt mindenkinek. Soroksár alpolgármesteréről ?hirtelen? kiderült, hogy a rendszerváltoztatás előtt hivatásos tisztként a BM III/II. ügyosztályán dolgozott. Az előzmény hirtelen kínos lett a főpolgármesternek is. Eszükbe sem jutott, hogy Soroksár XXIII. kerületként része a fővárosnak, s ha ott megfelelt, erre a tisztségre miért ne lenne alkalmas?

Kivágóné mandátuma ellen állampolgári óvás is érkezett, ezért ügyében a Fővárosi Választási Iroda döntött. Mivel mindent rendben talált, a soroksári alpolgármester csütörtökön átvehette mandátumát, s letehette képviselői esküjét. Ez sem ment a legsimábban, mert a koalíciós társ főpolgármester átadta helyettesének az elnöklést, így az esküvevést, s közben az Újvárosháza előtt az Internacionálé szólt egy hangszóróból a Városház utca közepén.

Az eskütétel után a költségvetési szavazásra került sor. Az ellenzék kivonult, s csak az SZDSZ és az MSZP ? köztük Kivágóné ? szavazott igennel, de ez is elég volt az elfogadáshoz. Az újdonsült honanyának Steiner Pál frakcióvezető virágcsokorral köszönte meg a munkát, amely egyúttal búcsúcsokornak is bizonyult. A képviselőasszony a személyét ért támadások miatt pénteken már le is mondott mandátumától, Soroksáron viszont továbbra is ő maradt az alpolgármester.

A Fővárosi Közgyűlésben most megint patthelyzet van. Feloldására a szocialisták Bihary Gábor III. kerületi frakcióvezetőt jelölik Kivágóné helyére. Ha nem fellebbezi meg senki, a május 28-i közgyűlésen már leteheti képviselői esküjét. Eddig róla még nem derült ki semmi kompromittáló, de az ördög (és az ellenzék) nem alszik!

Pécsett megfordult az arány

Nincs már többsége az MSZP?SZDSZ koalíciónak a baranyai megyeszékhelyen. Pénteken az új polgármester beiktatásakor két szocialista képviselő lépett ki a frakcióból, s független társukkal együtt a Fideszes polgármestert támogató új frakciót alapított Baloldali Összefogás néven. A 17 főre olvadt MSZP így a két SZDSZ-es és egy MDF-es képviselővel is kisebbségbe került a 41 fős testületben.

Páva Zsolt a három MSZP-s alpolgármester jogkörét megvonta, mert a továbbiakban csak egy-egy Fideszes és MSZP-s helyettest tart kívánatosnak a Városházán. Erről rövidesen szavazni is fognak a városatyák, melynek eredménye az erőviszonyok átrendeződése miatt borítékolható.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Pécs és Magyarország ünnepe | ZETApress

Szóljon hozzá!