ZETApress

hírportál

Pécs és Magyarország ünnepe

Páva Zsolttal, Pécs tavasszal megválasztott polgármesterével Budapesten beszélgettünk a kulturális fővárosi ünnepség előkészületeiről. ? Polgármester Úr! Hogyan áll a felkészülés a 2010-es Kulturális fővárosi ünnepségekre? ? kérdezte tőle Szarvas István.

Gondolom főleg az építészeti munkákra kíváncsi. Ha ezeket vizsgáljuk, kétarcú a helyzet, hiszen vannak a közterületeket érintő felújítások ezek noha szűk az időkeret és az évből már nagyon kevés van hátra, ezek vélhetően elkészülnek. Mondhatom, hogy január 10-re a nyitó ünnepségre minden közterület készen várja a látogatókat.

A másik fele az építészeti munkáknak a nagy beruházások ? gondolok itt a koncert teremre, a Zsolnay kulturális negyedre és a tudás központra ? ügyében az előző években olyan késlekedés halmozódott fel, hogy azt nem lehet ledolgozni. Mindenesetre most ott tartunk, hogy ezek a nagy beruházások a következő év folyamán előreláthatólag az év közepétől kerülnek átadásra.

Melyek a következő időszak legfontosabb feladatai?

Fel kell készülnünk a megnyitó ünnepségre. Szeretnénk, ha a január 10-i ünnepség, amely Pécs és Magyarország közös ünnepe, jól sikerülne, hiszen hazánkat képviseljük e vonatkozásban. Úgy gondolom, hogy ez az előttünk álló legfontosabb feladat. Ez egy nagy kihívás. Szeretnénk, ha a jelenlévők és azok számára, akik tévén nézik az eseményt, egyaránt emlékezetes élmény lesz. Remélem, hogy jó lesz az időjárás, dacára a téli időpontnak!

Kikből tevődik össze a meghívottak köre? Gondolom azokat a nagyköveteket is meg fogják hívni, akik Magyarországon teljesítenek szolgálatot. Amikor Montrealban jártam és találkoztam Vastagh Pál kanadai nagykövetünkkel, azt mondta, hogy Dél-Amerikában keveset tudnak erről a fontos eseményről.

Az igazság az, hogy bármennyire is igyekszünk nagy hírverést végezni, ami érthető, mégis csak egy európai eseményről, Európa kulturális fővárosáról van szó. Így más kontinensen nem annyira érdekes, bár remélem, hogy tévedek. Bevallom, még nem tartok ott, hogy pontos meghívotti listát tudnék Önnek mondani. Igyekszünk mindenkihez eljutatni a meghívónkat: a főbb protokolláris személyekhez és természetesen a magyar polgárokat is.

Vannak-e esetleg olyan személyek, akiket érdemes külön is kiemelni?

Talán kiemelném a fővédnököt, Placido Domingot, aki ezt nagy örömünkre elvállalta. Az ő személye, arca emeli az esemény színvonalát. A meghívottak között ott lesznek a közjogi méltóságok, a magyar városok képviselői, Pécs testvérvárosainak küldöttei, az uniós országok nagykövetei, és a többi kulturális főváros delegáltjai.

Szóljon hozzá!