ZETApress

hírportál

Az V. Bolyai-díjról az Ybl-palotában

A Bolyai-díjhoz világhírű magyar származású tudósok is csatlakoztak. ? Örömünkre szolgál, hogy Lukács János világhírű történész-író és Oláh György Nobel-díjas kémikus elfogadta a felkérésünket, és védnökként csatlakoztak a Bolyai-díjhoz ? jelentette be a Bolyai Alapítvány mai, az Ybl-palotában megtartott sajtótájékoztatóján Lantos Csaba, a díj egyik alapítója. ? A felkérések célja a díj mögötti intellektuális erő támogatása, olyan külföldön élő, de magyar származású neves tudósokkal, akik nemzetközi színtéren is jelentőset alkottak, így megerősíthetik kezdeményezésünk elismerését a világ tudományos közvéleményében is ? ismertette a védnökök felkérésének hátterét Lantos Csaba.

Mint már áprilisban is jeleztük, az idei, V. Bolyai-díjátadó május 24-én lesz, az exkluzív eseménynek a Nemzeti Színház ad otthont. A díjat Sólyom László köztársasági elnök adja át, aki idén is örömmel vállalta a felkérést. A Köztársasági Elnöki Hivatal képviseletében a sajtótájékoztatón Bitskey Botond a díjbizottság munkáját ismertette.

A kétévente odaítélt, politikától független Bolyai-díj multidiszciplináris, tehát bármely tudományterületen tevékenykedő, nemzetközi mércével is kimagasló eredményeket elért magyar kutató, tudós kaphatja meg azt. A Bolyai-díj díjbizottságának elnöke a mindenkori magyar köztársasági elnök, a díjazottról egy független, az adott alkalomra felkért 15 tagú Díjbizottság dönt, amelynek tagjai a magyar értelmiség, tudomány kiemelkedő, elismert személyiségei. Összesen hét tagot jelöl az MTA, hetet pedig az alapító tagok.

Kizárólag a május 24-i Bolyai-díjkiosztó gálára a neves magyar előadóművészek közreműködésével fémjelzett magas színvonalú zenei programot állítottak össze a szervezők. Az Ifjú Tehetségek ? Mesterek és Tanítványok fellépői közt a Sebő-Halmos duó + a Zeneművészeti Egyetem Népzenei Tanszakának Hallgatói, a 40 éves Kaláka, Bognár Szilvia és Szalóki Ági. A sajtótájékoztatón Herczku Ágnes, a 3 eMeRTON-díjas énekes élő produkciója nyújtott ízelítőt.

Az alapítvány 11 évvel ezelőtt alakult, Somody Imre üzletember kezdeményezésére, aki ez alkalomból a sajtótájékoztatón beszélt az eddigi évek tapasztalatairól, mérföldkövekről, célkitűzésekről, további tervekről. Az üzletember hangsúlyozta, büszkeséggel tölti el, hogy az eddig ötvenezer eurós Bolyai-díjat sikerült megduplázni, így az alapítvány idén százezer adómentes euróval honorálhatja egy magyar tudós kiemelkedő teljesítményét.

Ezt követően Somody Imre az alapítványhoz védnökként csatlakozott John Lukácsnak, korunk egyik legnagyobb történészének munkásságát ismertette, míg a szintén védnöki tisztséget elvállaló Oláh György Nobel-díjas kémikus életútját Szabó Gábor akadémikus, a Bolyai-alapítvány kuratóriumának elnöke méltatta a sajtónak.

Az alapítvány főtámogatója, a Pfizer Magyarország ügyvezető igazgatója Mario Gattino video-üzenetben kiemelte, hogy a világ vezető, innovációs megoldások iránt elkötelezett gyógyszergyártó cége örömmel csatlakozott a kezdeményezéshez. ? A Pfizer évente, világszerte hozzávetőlegesen 8 milliárd dollárt költ kutatásra-fejlesztésre. Többet, mint bármely iparág bármely vállalata, így érthető, hogy számunkra nincs fontosabb az innovációnál, a tudománynál. A Bolyai-alapítványnál megfelelőbb partnerre nem is találhattunk volna céljainkhoz ? mondta az igazgató.

Csopaki Gyula, a Nemzeti Kutatási és Technológia Hivatal elnöke beszédében hangsúlyozta ? Dicséretes és követendő példaként szolgáljon a magán- és üzleti szféra társadalmi szerepvállalása a tudomány és jeles képviselőjének támogatásában, munkájának elismerésében, népszerűsítésében. A kuratórium és a munkáját segítő tanácsadó testület tevékenységének eredményeként, ebben az évben is bizton várhatjuk, hogy valamely tudományág kiemelkedő képviselője részesülhet majd az elismerésben. A leendő Bolyai-díjasnak nemzetközi mércével mérve is kimagasló eredményeket kell elérnie a kutatásban, fejlesztésben. Az innovatív gondolkodó szellemi teljesítményének hasznosulnia kell a gazdaságban, illetve a társadalom problémáinak megoldásában. Az utánpótlás nevelésében is példát kell mutatnia a díjazottnak ? fejezte be az elnök úr.

A Bolyai-díj Alapítvány

A díj az első jelentős magyar magánkezdeményezésű tudományos elismerés 1945 óta, mely elsősorban azzal a céllal jött létre, hogy Magyarországon értékrendben és társadalmi elismertségében is méltó helyére kerüljön a tudás, a tudomány és maguk a tudósok. Az Alapítványnak ugyanilyen fontos célkitűzése a nemzetközi színvonalú hazai tudásbázis létrejöttének segítése, képviselőinek magas szintű támogatása; vonzó pályakép biztosítása fiatal tehetségek számára, összességében mindazon tudás, kulturális értékek, eszmék és eszmények átadása az új generációk számára, melyet az elődök megteremtettek, megalapoztak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » A tudós, aki tanárnak született

Szóljon hozzá!