ZETApress

hírportál

Elkezdődött a tanítás

Tegnap az ország összes általános- és középiskolájában becsengettek. A kultuszminiszter vidéken tartott ünnepélyes tanévnyitót, míg a fővárosi rendezvényre Angyalföldön, a Dobos C. József Vendéglátó-ipari Szakképző Iskolában került sor. Ide kísértük el mi is a főpolgármestert és kulturális helyettesét, Schiffer Jánost.

Az iskola négy éve működik a Huba utcában, a korábbi Berzsenyi Gimnázium helyén. Azóta jelentős átalakításokat, felújítást végeztek. Elkészült egy új tornacsarnok is, ahol a péntek délelőtti tanévnyitót rendezték. A főpolgármester szerint ezt egy kicsit át kellene még alakítani, de nem fejtette ki bővebben, hogy mire gondolt.

A környéken számos új munkahely létesült, s mindegyik konyhával, s egyéb más vendéglátó-ipari egységgel létesült, mondta megnyitóbeszédében Demszky Gábor, így az itt végzőknek biztosan lesz munkahelyük. Kell is a jó szakember, mert máshol is nagy a kereslet. Ahhoz, hogy a végzősök el tudjanak helyezkedni, a szakképzést is át kellett szervezni, mely néhol érdeksérelmekkel járt.

Korábban négy vegyipari technikum is volt a fővárosban, folytatta a főpolgármester, de ennyi vegyészre nem volt szükség. Meg kellett hát szüntetni ezeket, ami viszont nem tetszhetett mindenkinek. A vegyészek oktatóitól nem lehetett elvárni, hogy cukrászokat tanítsanak. A változtatásra mégis szükség volt a jövő generációjának érdekében.

Megérte az átszervezés

Az angyalföldi középiskola igencsak népszerű. Elsőben ? azaz a kilencedik évfolyamon ? 180-an kezdték meg idén tanulmányaikat, míg az iskolában ezernél is többen tanulnak. Fontos tantárgy az idegen nyelv ? az angol, a német és a francia ? mert a jó vendéglátósnak a külföldit is meg kell értenie, ki kell szolgálnia. Egy jó szakember után külföldön is kapkodnak, így több végzősnek ajánlottak már fel német nyelvterületen munkahelyet. Több diák végezte szakmai gyakorlatát német földön, öregbítve ezzel az iskola jó hírét határainkon túl.

A diákok magas fokú informatikai képzést is kapnak. Ti talán már most is többet tudtok ebből, mint tanáraitok, mondta a főpolgármester a pedagógusok nagy megdöbbenésére, mert saját családomban is így tapasztalom. Való igaz, hogy a fiatalok jóval könnyebben boldogulnak a számítógéppel, mint a Demszky korú generáció, ezért kár is lenne bárkinek megsértődni. Az Interneten is számos hasznos információ olvasható, mely a későbbi munkavégzést is megkönnyítheti, s műveltséget is fejlesztheti.

A megnyitóbeszédek után az iskola diákjai a vendéglátás fejlődését mutatták be rövid műsorukban. A prózák színesítéseként Dörnyei Krisztina és Csikány Béla, a Budapesti Operettszínház művészei szórakoztatták a közönséget. A tornaterem pocsék akusztikája sajnos rontott a műélvezeten, ezért igazat adtam Demszkynek a terem kritikájában.

Amilyen rossz volt az akusztika, olyan jó volt az étel-ital a tanévnyitót követő fogadáson. Az iskola tanárai és diákjai alaposan kitettek magukért a változatos hidegtálakkal, főtt ételekkel, alkoholos és szeszmentes koktélokkal. A sütemények sorából nem hiányzott a dobostorta sem, mellyel az iskola névadója szerzett valaha világhírnevet. A Dobosban bemutatták, hogy jól kitanulták a szakmát, mesterei tudományuknak. Jól járnak majd azok, akik őket alkalmazzák!

Szóljon hozzá!