ZETApress

hírportál

Megint jár a vonat

Támogatás hiányában a VDSzSz 12 órától felfüggesztette a sztrájkot ? adta ki a VDSzSz Szolidaritás a hivatalos értesítést a ma nulla órától 18 óráig meghirdetett sztrájkjáról. A kezdetektől alacsony támogatással bíró munkabeszüntetést a vártnál jóval korábban függesztette fel a VDSzSz, hiszen támogatás és szimpátia hiányában a megmozdulás erejét és értelmét vesztette.

A vasutasok támogatásának hiánya a kezdetektől érzékelhető volt, a reggeli műszakváltás után azonban egyértelművé vált, hogy a szakszervezeti vezetők követeléseivel, magatartásával a vasutasok nem kívánnak azonosulni, ehhez támogatásukat nem adják. A korábbi híradásoknak megfelelően a vonatok az ország egész területén egyre több helyen indultak el, és a vasutasok ?kiszálltak? a sztrájkból, még az olyan erős, korábban sztrájk szempontból megingathatatlan csomópontok is, mint például Miskolc, Debrecen, Nyíregyháza.

A vasúttársaságok igyekeznek mielőbb megszervezni a menetrendszerű vonatközlekedést, és a lehetőségeihez képest biztosítani az utasok pontos eljutását. Erről természetesen folyamatosan tájékoztatja az utasokat a korábbi megszokott csatornákon: a MÁV-START Zrt. honlapján, valamint a MÁVDIREKT információs központ vonalán a 06-40-49-49-49-es telefonszámon.

A meghirdetett Volán és BKV járatokon a MÁV-START Zrt. által kibocsátott bérleteket a mai napon éjfélig továbbra is elfogadják, a vonatpótló buszok az előzetes tájékoztatásnak megfelelően közlekednek. Az IC vonatok a mai nap folyamán pót- és helyjegy nélkül igénybe vehetők, a fedélzeti pótdíjmentes jegykiadás éjfélig engedélyezett.

A teljes menetrend szakszerű helyreállítása érdekében a vasúttársaság először az elővárosi vonatokat ezt követően a távolsági és az InterCity járatokat törekszik pontosan elindítani, majd ezt követik a nemzetközi járatok forgalomba állítása. Az utasok is ennek megfelelően tervezhetik meg utazásukat.

Mivel a sztrájk támogatottsága alacsony volt és a vonatok többsége a délelőtti órákban is közlekedett, ezért a korábbi munkabeszüntetésekkel ellentétben hamarabb állhat helyre a vasúti közlekedés. A legtöbb helyen, amelyeket a sztrájk kevésbé érintett, már az esti órákra, országos szinten ? beleértve a nemzetközi menetrendet is ? a teljes menetrend szerinti közlekedés előreláthatólag a szombat hajnali üzemkezdetre állhat vissza.

A MÁV Zrt. és a MÁV Csoport vezetése köszöni munkavállalóinak, hogy az utasok kiszolgálását tartják elsődleges és legfontosabb feladatuknak, és nem támogatják az értelmetlen, a vasúti közlekedésre károsan ható sztrájkköveteléseket ? közölte a MÁV Zrt. Kommunikációs Igazgatósága.

Szóljon hozzá!