ZETApress

hírportál

I. Nagy Várostakarítás az FKF-fel

Élőben követheti végig a lakosság április 25-én, a Föld Napján Budapest tisztulását, az I. Nagy Várostakarítást. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. csepeli telephelyén nyílt nappal, műsorral, helyszíni tudósításokkal, környezettudatos családi programokkal és nagyszabású szemétbegyűjtési terepversennyel nyújt betekintést a tisztaságért vívott mindennapos küzdelmekbe ? tudtuk meg Sajtóosztályuktól.

A főváros kerületeinek önkormányzatai, valamint a lakosság közreműködésével egész napos takarítási versenyt hirdet a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. A Föld Napja alkalmából, április 25-én az akcióhoz csatlakozó önkormányzatok az FKF eszközeivel, valamint polgáraik segítségével tisztíthatják meg területüket az illegálisan lerakott vagy felelőtlenül eldobált szeméttől. Az önkormányzatok egész nap kapcsolatban maradnak az irányítóközponttal, azaz az akció csepeli bázisával, ahol a kilátogatók figyelemmel kísérhetik a takarítási akció fejleményeit.

A csepeli, Szállítók útjai bázison április 25-én, szombaton 10 órától délután 3-ig tartó családi program várja a kilátogatókat: környezetvédelemmel kapcsolatos előadások, quiz játék nyereményekkel, aszfaltrajzverseny és játékos foglalkoztató a kisebbeknek, koncert, valamint élőben, közvetlen közelről tekinthetőek meg az FKF célgépei, azaz a takarítójárművei is!

Az önkormányzati szervezésű takarítást öt, Csepelről induló csapat versengése egészíti ki, illetve teszi még érdekesebbé. A helyszínen jelentkezők közül kisorsolt szerencsések ismert személyek kíséretében terepversenyre indulnak az FKF Zrt. sprintereivel, azokkal a gépekkel, melyek az utcai kisebb szemétedények tartalmát gyűjtik össze nap mint nap. A csapatoknak térkép alapján kell ellátogatniuk minél több szelektív hulladékgyűjtő szigethez, és begyűjteni az ott talált illegálisan elhelyezett szemetet ? vagyis megtisztítani a szigetek környezetét. A bázisnál várakozó közönség számára folyamatosan követhető lesz a verseny állása, ahogy a csapatok teljesítménye is. A leggyorsabb és legalaposabb csapat különleges elismerésben részesül, valamint magáénak tudhatja az I. Nagy Várostakarítás Bajnoka címet is.

A Föld Napján az FKF Zrt. az illegálisan és felelőtlenül lerakott, eldobott szemét mennyiségére kívánja felhívni a figyelmet. A szelektív hulladékgyűjtő szigetek mellett lerakott illegális szemét mennyisége az elmúlt két évben két és félszeresére nőtt, tavaly ennek eltakarítása 718 millió forintjába került a fővárosnak. Az illegális lerakás helyett számos lehetőség van a felgyülemlett háztartási hulladék, lim-lom és bontási hulladék eltüntetésére: a hagyományos évi lomtalanítás mellett a jelentősebb mennyiségű hulladékot évente egyszer díjmentesen szállíthat el bárki a fővárosi lerakókba, illetve a fővárosban 14 hulladékudvar is segítségére van a lakosságnak.

Szóljon hozzá!