ZETApress

hírportál

Boldog pesachot!

Tisztelt Zsidó Honfitársaim! Egykor a zsidóság az egyiptomi rabságból szabadulva elindult küzdelmekkel és reményekkel teli útján a szabadság felé. A pesach ünnepe így az identitás és a hagyomány megőrzése mellett jelképezi a szabadság iránti igényt és elkötelezettséget is ? kezdődik a kormányfő mai levele.

Aki törődik közössége múltjával, és őrzi értékeit, az a saját jobb jövőjéről is gondoskodik. Örülök annak, hogy a magyarországi zsidóság egyre szélesebb körben, egyre örömtelibben élheti meg egyik legnagyobb ünnepét, amely nem csupán a zsidó közösség számra fontos, de erősíti az egész nemzetet is. Azt kívánom ünnepre készülő honfitársaimnak, hogy mindnyájuk számára teljen békésen és örömben az ünnep ? írta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök.

Kitüntették az igazakat

A Páva és a Tűzoltó utca sarkán álló Holokauszt Emlékközpontban tegnap délután 11 magyar zsidómentőnek adták át a jeruzsálemi Jad Vasem Intézet Világ Igaza kitüntetését. Az elismerő oklevelet és emlékplakettet Szili Katalin házelnök asszony beszéde után Aliza Bin-Noun, Izrael Állam magyarországi nagykövete és Gyenesei István önkormányzati miniszter adta át a díjazottaknak. A miniszter ? aki szintén szólt a meghívottakhoz ? idén átadta a Magyar Köztársaság Bátorságért Érdemjel kitüntetést is az embermentőknek.

A rendhagyó eseményen jelenvoltak az embermentők, a megmentettek és hozzátartozóik, a diplomáciai testület számos tagja, politikusok, és egyházi vezetők. Az embermentők rövid történeteit D. Tóth Krisztina, Hernádi Judit, Zsédenyi Adrienn, Oroszlán Szonja, Siklós András, Haumann Péter, Alföldi Róbert, Kern András, Kulka János és Csonka András mutatta be. A díjátadón felléptek a Liszt Ferenc Kamarazenekar művészei Rolla János vezetésével, valamint Szenthelyi Miklós hegedű- és Faludi Judit gordonkaművészek.

A Világ Igaza kitüntetésben olyan nem zsidó emberek részesülnek, akik a Holokauszt idején sokszor életük kockáztatásával mentették az üldözötteket. Az Izraeli Parlament, a Knesszet 1953-ban egy törvénnyel létrehozta a Jad Vasem Intézetet azzal a feladattal, hogy gyűjtse össze a Holokauszttal, a hatmillió zsidó elpusztításával összefüggő dokumentumokat és vegye föl a kapcsolatot azokkal a keresztény emberekkel, akik segítettek üldözött zsidó társaikon. Eddig 24 országból, közel 22 ezer olyan embert kutattak föl, akik önzetlenül mentették zsidó barátaikat, munkatársaikat, ismerőseiket és ismeretleneket a Holokauszt idején. Az ő nevüket emléktáblán örökítik meg az intézetben.

A szigoróan védett eseményen megemlékeztek az egy éve elhunyt magyar származású Joseph (Tomi) Lapidról, Izrael Állam miniszterelnök-helyetteséről, igazságügyi miniszteréről, a Yad Vashem Intézet hajdani elnökéről. A rólaszóló kisfilmet Juszt Balázs konferálta fel, majd fia, Yair szólt az ünneplőkhöz. Nem csak ő veszítette el édesapját, a kitüntetettek sem élnek már közöttünk. A posztumusz díjakat a fiak-lányok-unokák vették át.

Az esemény miatt a Páva utcát az Üllői út és a Mester utca között, míg a Tűzoltó utcát a Liliom és a Berzencei utca között rendőrkordonnal zárták le. Belépni csak a Berzencei utcai ellenőrző-áteresztő ponton lehetett, az emlékközpont kapujában pedig detektoros kapu, személy- és csomagátvizsgálás várta az érkezőket. Feleslegesen volt az aggodalom, senki sem akarta bántani a megjelenteket. Mivel Gyurcsány sem jött el, így az őt kísérő ordítozók és tojásdobálók is otthonmaradtak.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Húsvéti üdvözlet

Szóljon hozzá!