ZETApress

hírportál

Kádárra emlékeztünk

Kádárnak sikerült az, ami 1989 óta egy miniszterelnöknek sem ? mondta Thürmer Gyula a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A Munkáspárt elnöke szerint a Kádár-rendszerben fejlett volt az ipar és a mezőgazdaság, míg 23 év kapitalista uralom után jószerével semmire nem lehetünk büszkék!

Thürmer Gyula délelőtt Kádár Jánosnak, a Magyar Szocialista Munkáspárt (MSZMP) néhai vezetője halálának 23. évfordulóján tartott megemlékezésen, a Kerepesi temetőben arról beszélt, hogy a Kádár-rendszerben mindenki dolgozhatott, ha akart, ma azonban másfél millió ember felesleges a munkaerőpiacon. A Kádár-rendszerben a bank, a gyár, a föld a közösség tulajdonában volt, és nem a piacgazdaság, hanem a tervgazdaság törvényei uralkodtak. Mivel a kapitalista országok jelenleg nem tudják megoldani problémáikat, ezért a pénz uralma helyett a dolgozók uralmát kell megteremtenünk!

Utalt arra, hogy voltak, akik Kádár János halálhírére elsírták magukat az utcán, de nem szólta meg őket ezért senki. ? Mindannyian éreztük: elveszett valami, ez az ország már soha nem lesz az, mint korábban ? fogalmazott a pártelnök. Elmondta, hogy a rendszerváltáskor a munkások nem akadályozták meg a gyárak privatizációját, a parasztok nem gátolták meg a termelőszövetkezetek szétverését, a párt 1989-es vezetői pedig elárulták a munkást, a dolgozót, a parasztot, és végső soron elárulták Magyarországot.

Lehet, hogy a Kádár-rendszerben tiltották a rockzenét, de tiltották a kábítószerezést is, a magyar állam pedig nem engedte elzülleni az ifjúságot! Kádár idején is lehetett nyugatra utazni ? ha nem is korlátlanul, csak háromévente ? a ma embere viszont nem tud minden évben tengerparton nyaralni ? tette hozzá a pártelnök.

Thürmer Gyula kitért arra is, hogy a szakszervezet adott olcsó nyaralási beutalót, fizetni kellett ugyan a tankönyvekért, de azt a családi költségvetés elbírta, s a lakásokra ugyan várni kellett, de végül mindenkinek jutott a szocializmusban. A Munkáspárt vezetői a megemlékezés végén ? csakúgy, mint május 26-án, szombaton az 1912-es fiumei születésének 100. évfordulóján ? koszorúkat és virágokat helyeztek el Kádár János és özvegye sírjánál, majd egy közös fotó erejéig a szomszédos Munkásmozgalmi Panteon bejáratához vonultak.

Szóljon hozzá!