ZETApress

hírportál

Húsz év múltán

Az OSA Archívum és az 1956-os Intézet Húsz év múltán címmel egész éves beszélgetés- és performansz-sorozatot indított januárban, mely a legfontosabb, húsz évvel ezelőtti eseményekre reflektál. A sorozat első rendezvényének témája az MSZMP KB Történelmi Albizottságának 1989-es állásfoglalása volt Földes György, Hajdú Tibor, Rainer M. János és Rév István részvételével, a belvárosi Arany János utca 32-ben.

A sorozat folytatásaként Átjárható archívumok ? információ szabadon címmel Rév István, az OSA Archívum és Kitzinger Dávid, a NAVA (Nemzeti Audiovizuális Archívum) igazgatói egy egyedülálló kezdeményezésről, az 1989-es rendszerváltás 20. évfordulója alkalmából elindított honlapról számoltak be ma délelőtt.

Az OSA ötletéhez csatlakozott a Neumann Kht, a NAVA-ban őrzött, több mint négyezer, 1989-es híradó-bejátszással. Az együttműködés kísérlet a magyarországi archívumok átjárhatóvá és megismerhetőbbé tételére. Egy olyan nyitott tematikus gyűjtemény jön így napról-napra létre, ahol a résztvevő intézményeket elválasztó valós és virtuális falak is eltűnnek. A középpontban a dokumentumok állnak, amelyek külön-külön sajátos olvasatát adják közelmúltunknak. Ezek az eltérő célra létrehozott, más-más helyen, eltérő módon tárolt, és nehézkesen hozzáférhető dokumentumok internetes elérhetővé tétele új távlatokat nyit. Ez az archívumi együttműködés friss, mint a dokumentált rendszerváltás nyilvánossága.

A beszélgetés szóba került a magyarországi archívumok hozzáférés-politikája, és az internetes nyilvánosság hatása a poros dokumentumokra. Gyanús-e a népszerűség? ? tették fel a kérdést. A közösségi felhasználásról, a közösségi hozzájárulásról és az aktív közönség szerepéről is hallhattunk az előadóktól.

Digitalizált állambiztonsági iratok, filmek

Az OSA Archivum megkezdte a magyar állambiztonság és a kommunista rezsim egyéb szerveinek szerkezetére és működésére vonatkozó iratok digitalizálását, amelyeket magánszemélyek és kutatók kaptak meg a különböző levéltárakból, mindenekelőtt az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltárából és annak jogelődeiből. Céljuk, hogy a szétszórt, töredékes, egymástól elszakított dokumentumok egy helyre csoportosításával föltárjuk a belső összefüggéseket, hogy teljesebb képet kaphassunk az egykori állambiztonság működéséről.

Az elmúlt években az archívum számos állambiztonsági dokumentumot hozzáférhetővé tett az interneten, köztük a volt BM Filmstúdió hagyatékából származó több mint kétszáz oktató- és propagandafilmet, illetve a BM tízezer oldalas parancsgyűjteményét. Bővebben erről itt olvashatunk.

Szóljon hozzá!