ZETApress

hírportál

Megmaradt a testület

Tisztelt Képviselőtestület! A február 11-i testületi ülés 13. napirendi pontjában tervezik tárgyalni a Közép-magyarországi Regionális Közigazgatási Hivatal vezetőjének törvényességi észrevételét a Budapest, VII. kerület Erzsébetváros Kerületi Városrendezési és Építési Szabályzatáról szóló 4/2004. (II. 23.) önkormányzati rendeletével kapcsolatosan. (Előterjesztő: Hunvald György polgármester) ? kezdődik az Óvás! Egyesület, a Védegylet, a Levegő Munkacsoport, a Nagydiófa Egyesület és a Szindikátus Egyesület vezetői által kedden aláírt levél.

Emlékeztetőül megjegyezzük, hogy a közigazgatási hivatal törvénysértőnek nyilvánította az erzsébetvárosi rehabilitációs szabályozási tervet (RSZT-t), amit ? az emlékezetes civil tiltakozásunk és a nyílt levelünk ellenére ? szeptember 19-én elfogadott az erzsébetvárosi képviselő-testület, Lantos Péter főépítész, és Hunvald Gyögy polgármester előterjesztése alapján.

Megjegyezzük, hogy ez a belső-erzsébetvárosi rendelet lett volna hivatott arra, hogy végre, hosszú évek után a helyi építési szabályozásban is érvényre jussanak azok az örökségvédelmi garanciális szabályok, amelyek megvédték volna a Világörökség védőzónájaként nyilvántartott régi pesti zsidónegyed építészeti örökségét. Azonban minden szakmai fórum és civil tiltakozás ellenére az örökségvédelmi szabályokat kihagyták, nem épültek be a rendeletbe.

Kérjük, hogy holnap e napirendi pont tárgyalásánál tartsák magukat a törvényességi felügyelet által leírt jogi szakmai szempontokhoz. Lantos Péter főépítész előterjesztése szemben áll a törvényességi felügyelet megállapításaival, nem követi a törvényes jogalkalmazáshoz szükséges szakmai iránymutatást, így törvényességi szempontból nem lehet megalapozott.

Azon túlmenően, hogy Belső-Erzsébetváros építészeti örökségének megóvása érdekében egy szakmailag helyes, és törvényes döntés meghozatalára kérjük Önöket, kérjük, hogy tartsák tiszteletben a környezetvédelem és az építészeti örökség védelme érdekében a választópolgárok széles körének egyetértésével fellépő civil szervezetek és elismert hazai és külföldi szakemberek véleményét is! ? fejeződik be a levél.

Azóta már a polgármestert őrizetbe vették, s ma döntenek előzetes letartóztatásáról. A tegnapi testületi ülésen a Fidesz az önfeloszlatásról szeretett volna dönteni, de ez sem sikerült. A szociál-liberális többség még a napirendre vételét is megakadályozta, így az időközi választás kiírására és új polgármesterre várni kell még egy darabig.

Szóljon hozzá!