ZETApress

hírportál

Mit nem tehet Gyurcsány?

Miniszterelnökünk tegnap este Bécsben volt. Tina Turner 70 éves rock-nagyi születésnapi koncertjét nézte végig a VIP páholyban. Jó férj lévén nem a titkárnőjét, hanem a feleségét vitte magával, de akadt, akinek ez sem tetszett. Ellenzéki körökben felvetették, hogy válságidőben miért nem búsul itthon, miért szórakozik külföldön ahelyett, hogy csendben ülne a kuckójában?

A kormányfő szóvivője útján sietett a válasszal. Ezentúl a Fidesztől kérdezi meg, hogy milyen filmeket nézhet meg, milyen színdarabokra járhat? Woody Allen darabjára is beülhet-e a moziba, vagy csak a Bánk bánon szomorkodhat? A magam részéről ez tovább fokoznám azzal, hogy az egész drámát végignézheti-e, vagy csak Tiborc panaszát hallgathatja-e meg?

Azt sem értjük, miért kéne a válság végett otthon szégyenkeznie? Ez nem csak minket érintett, s nem is a magyar kormány rossz gazdaságpolitikája idézte elő. Világszerte válságban van ősztől a gazdaság, így nem Gyurcsányt kell hibáztatnunk a kialakulásáért. Azt sem hisszük, hogy a legolcsóbb helyen, a nép közé vegyülve kéne végigállnia egy bécsi koncertet, hiszen a kormányfőnek a világon mindenütt kijár a megkülönböztetett tisztelet.

S hogy miért épp Bécsben szórakozik Budapest helyett? ? kérdezhetik. Talán azért, mert oda nem kíséri el az a pártucat tojásdobáló, kereplős ?rajongója?, akinek az egész szókincse csak annyi, hogy: Gyurcsány, takarodj! (Nagy szellemi teljesítmény, annyi szent!) Ne csodálkozzunk azon sem, hogy a feleségét sem akarja kitenni a ?szabad véleménynyilvánítók? gyűlölködő ordibálásának a belföldi koncerteken! Csak nehogy legközelebb a hangos kísértet is kiutaztassák valakik, hadd tanuljanak egy kis kultúrát az osztrákok! Hadd lássák, milyen is a magyar virtus, s a kormányfő is otthon érezhesse magát Bécsben!

Most kell beadnunk adóbevallásunkat, s ez alól a kormányfő sem kivétel. Havi fixét 2004-es megválasztása óta jótékonysági célokra utalja át. Jó-jó, de azt aztán leírhatja adóalapjából, s az adományok után adókedvezményt is igénybe vehet ? mondják jóakarói. Csak azt felejtik el ezek a pénzügyi zsenik, hogy az éves adókedvezmény összege limitált, s ez jóval kevesebb még az egyhavi miniszterelnöki fizetéstől is.

Azon is többen csodálkoznak, miért nem teszi el a vállalkozásaiból származó jövedelmét Gyurcsány ahelyett, hogy ebből fedezi reprezentációs költségeit, és ebből támogatja tágabb családját. Persze, ha fordítva tenné, ha mindent az állami költségvetésből fedezne, akkor abba kötnének bele. A mesebeli kisnyulat is mindig megverik, ha van rajta sapka, ha nincs, van kalapja ? nincs kalapja. (Bocs, ez már egy másik mese.) A kormányfő sem tud a kedvükre tenni, bárhogy is igyekszik jól ellátni feladatát.

Szóljon hozzá!