ZETApress

hírportál

Beszélgetés zártkörben

Köszönettel vettük érdeklődését a sajtó-háttérbeszélgetéssel kapcsolatban. Kérjük szíves tájékoztatását, hogy kit képvisel és honnan szerzett tudomást zártkörű rendezvényünkről? Köszönettel: Volánbusz Zrt. Kommunikációs Iroda ? válaszolta a héten a cég illetékese több regisztrációs kérelemre. Az előzmény az volt, hogy február 2-án délelőtt 11-kor a váci Polgármesteri Hivatalban fogják bemutatni új autóbuszaikat, s az eseményre különjáratú buszt indítanak 10 órakor Újpest-Városkapu állomásról.

Egy sajtóbeszélgetésen már a zártkörűség is megkérdőjelezhető. A tájékoztatást bizonyára azért tartják, hogy a széles nyilvánosság tudomást szerezzen az újdonságokról. Innen egyik újságírót sem zárhatják ki, az információkat mindenkivel meg kell osztaniuk. Nem szabad a kislapok és nagy lapok között különbséget tenniük, hiszen a sajtószabadság értelmében mindenkinek joga van az informálódáshoz.

Akadnak persze, akik nem tudósítani, hanem enni járnak. Ők nem tartoznak egyik újságíró szövetséghez, sőt egyik szerkesztőséghez sem. Sokszor azt sem tudják, hol vannak, az sem érdekli őket, mit hallanak. Egy érdekli őket csupán: hol lehet legközelebb jóllakni. Ha őket akarják kizárni, ez még érthető is talán, ám ezt nem a zártkörűségre hivatkozva kell megtenni! Ilyen indokkal ugyanis megsértik a dolgozni vágyó újságírókat is, akik joggal háborodnak fel azon, hogy egy kalap alá veszik őket a dologtalanokkal. Tisztességesebb ? bár tudom, hogy sokkal nehezebb! ? a szemükbe megmondani, hogy ti nem kelletek ide, ti nem vagytok a kollégáink, s az ingyen ebédet a jótékonysági rendezvényeken osztogatják.

Állítólag egy lista is készült a sajtótájékoztatók hiénáiról, melyen többtucat név és fénykép is szerepel. Készítője százezer forintnál is drágábban kínálja. Nem csak ő a bűnös, hanem azok a sajtófőnökök is, akik megveszik. Sokan megtették már, s igyekeznek ez alapján kiszűrni a sajtótájékoztatójukról a hívatlan vendégeket.

A baj csak az listával, hogy állítólag nem csak a hiénák vannak rajta, hanem sok gyakorló újságíró is. Olyan kollégák is rákerültek, akik a lista készítőjének konkurenciát jelentenek. Jó lenne, ha végre valaki nyilvánosságra hozná e förmedvényt, így egyrészt készítője ezután már nem üzletelhetne vele, másrészt meg a rajta lévő újságírók feljelenthetnék a készítőjét nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásért, valamint a nevükkel és képmásukkal való visszaélésért. Igazán felvállalhatná már az ügyet valamelyik sajtóügynökség, de bizonyára mindegyikük szégyelli, hogy ilyesmiért fizetett!

A Kommunikációs Iroda kérdése is gondolatokat ébreszthet. Vajon azért szeretnék-e megtudni, hogy ki adta ki az információt a jövő hétfői sajtótájékoztatóról, hogy aztán a későbbiekben őt se hívják meg sehová? Az sem értelmezhető, hogy ?Kit képvisel?? ? hiszen így egy személyre, s nem egy szerkesztőségre szokás rákérdezni. Egy karakán újságíró erre csak azt válaszolhatja, hogy: ?Saját magamat!? ? hiszen aki más helyett, másokra hivatkozva akar bejutni valahová, az tényleg nem oda való. Jómagam húsz évvel ezelőtt, már kezdőként is saját jogon mentem be mindenhová, s ahol így nem kellettem, oda más helyett sem igyekeztem. Lehet, hogy ez így most kivagyiságnak tűnik, de én már csak ilyen maradok!

Októberben, a Hungexpo megújulásakor, a G-pavilon átadásakor az ottani sajtósok is meg akarták különböztetni az újságírókat. Akkor is megírtam aggályaimat, s a válaszadás lehetőségét nekik is felajánlottam. Ugyanezt ajánlom most a Volánbusz Zrt. sajtósainak is. Reflexiójukat szívesen közzétesszük portálunkon.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Bemutatták az új Volvókat

Szóljon hozzá!