ZETApress

hírportál

Bemutatták az új Volvókat

A Volánbusz Zrt. hétfőn 17 darab új, csuklós Volvó 7700A típusú autóbuszt állított forgalomba ? hangzott el a tegnapi váci szűkkörű sajtóbeszélgetésen. Nem mindenki volt olyan szerencsés, hogy eljusson oda. Akadt kolléga, akit Újpest-Városkapu buszállomáson parancsoltak le a különjáratról, pedig harmadikként szállt fel a majdnem üres, panoráma Volvóra. A zártkörűségről alkotott véleményünknek már korábban hangot adtunk.

Az agglomeráció északi részét kiszolgáló Budapest ? Dunakeszi ? Göd ? Sződliget ? Vác, valamint a Budapest ? Dunakeszi ? Fót ? Budapest elővárosi autóbusz vonalcsoportnál tegnaptól 17 darab új Volvo autóbusz forgalomba állítása történt meg. Ezeken a vonalakon járműveik évente másfélmillió kilométert tesznek meg és kétmillió utazást bonyolítanak le.

A terület különlegessége, hogy az általában jellemző csúcsirányok helyett nemcsak főváros irányú, hanem egyrészről a fővárost körülölelő ipari területek felé, valamint Vác felé, mint a kistérség kiemelkedő oktatási és foglalkoztatási városa felé, ugyancsak jelentős forgalom bonyolódik.

Az autóbuszok tekintetében a 17 darab új, alacsonypadlós, légkondicionált autóbusz forgalomba állítása érezhető és látható javulást eredményez az utasok komfort érzésében és a térség autóbuszos közlekedésében. Az alacsonypadlós járművek révén a mozgásukban korlátozottak, kerekes székesek is akadálymentesen vehetik igénybe szolgáltatásaikat. Így egy ilyen korszerű autóbusz már valóban alternatívát jelenthet az egyéni közlekedéssel szemben.

Az új gépjármű

A 2006-2007-es évben lefolytatott közbeszerzési eljárás során tavaly összesen 32 darab Volvó 7700A típusú autóbuszt vásárolt a közlekedési véllalat. A jelenleg beszerzett 17 darab járművel együtt a Volánbusz Zrt. által üzemeltetett Volvó-flotta így 49 -re gyarapodott. Az autóbuszokat Lengyelországban, Wroclaw városában gyártják. Alacsonypadlós kialakításúak, a második utasajtónál kihajtható rámpa biztosítja a kerekesszékkel vagy babakocsival érkezők biztonságos fel- és leszállását, valamint az itt kialakított peronon elhelyezésüket.

Az utasok részére 52 párnázott, külön fejtámlával rendelkező ülőhely és hatvan állóhely áll rendelkezésre. Az autóbusz komfortját növeli az automatikus vezérlésű klímaberendezés, a színezett oldalablakok és a függönyök. Az tájékoztatás színvonalát emeli a külső és belső elektronikus utastájékoztató kijelző.

A 266 kW-os (360 LE-s) Volvo motor AdBlue adalék segítségével az EURO-4 károsanyag kibocsátási normának felel meg. Minden futómű tárcsafékkel szerelt, a fékrendszerhez tartozik még az ABS/ASR (blokkolásgátló és kipörgésgátló), az EBS (intelligens szabályozású elektronikusan vezérelt fékrendszer), valamint az ECAS (intelligens szintmagasság szabályozás). A tartós lassítóféket (retarder) a hatfokozatú automatikus működésű ZF nyomatékváltó tartalmazza. A gépkocsivezető vezetési kényelmét szolgálja az állítható, szabályozható csillapítású légrugós vezetőülés, a visszagurulást gátló fék, a megállófék, az állítható kormányoszlop. A műszerfal intelligens kijelzőt (display) tartalmaz, amely sokféle információt biztosít a gépkocsivezető részére a jármű pillanatnyi üzemmódjáról és az esetleges hibákról is.

Szóljon hozzá!