ZETApress

hírportál

Két rangos díj egy hét alatt

Pethő András, az origo.hu újságírója egy hete kapta meg a Minőségi Újságírásért-díjat, tegnap este pedig az MTA Akadémia Klubjában a Göbölyös József ?Soma? Alapítvány tényfeltáró újságíróknak évente adott rangos elismerését, a Soma-díjat nyerte el. A díjat tavaly is január 11-én adták át.

Pethő András díjazott cikksorozatában a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség összesen közel 5 milliárdos értékű informatikai beszerzésének visszásságait tárta fel. A fiatalon elhunyt újságíró, Gőbölyös József emlékére létrehozott Soma-díjban Brückner Gergellyel, a Figyelő munkatársával megosztva részesült. A Minőségi Újságírás-díjat pedig 2007 szeptembere után immár másodszor nyerte el, szintén az NFÜ informatikai beszerzéséről szóló cikkével.

A sümegi születésű, 30 éves újságíró 2002 óta dolgozik a portálnál. A Londonban, a BBC magyar adásának szerkesztőjeként is tapasztalatot szerzett újságíró az elmúlt hat évben riporterként, rovatvezetőként és felelős szerkesztőként is szolgálta a piacvezető portált. Az elmúlt egy évben tudósította az origót az orosz és az amerikai elnökválasztási kampányról, egy cikke hatására mondott le egy helyettes államtitkár és két hónapot egy oknyomozó újságíróknak számára szervezett ösztöndíjon töltött az Egyesült Államokban.

Weyer Balázs főszerkesztő szavai szerint, az egyik legprofibb és legtisztességesebb szakember, akivel valaha dolgozott. A Soma-díj átadása alkalmával tartott beszélgetésen Pethő András ? idézve a Washington Post oknyomozó csoportjának vezetőjét ? elmondta: meggyőződése, hogy egy jó oknyomozó újságíró egy szerencsejátékos vakmerőségével és egy könyvelő pontosságával kell, rendelkezzen.

Az Origo Zrt

A Magyar Telekom Csoport tagja Magyarország meghatározó interaktív és multiplatform tartalomszolgáltatója a látogatottság és a hirdetési bevételek tekintetében egyaránt. Piacvezető portfóliójába tartozik a többi között az origó hírportál, a freemail levelezőrendszer, az iWiW közösségi portál, az OK.hu kereső és a Videa videómegosztó. A tízesztendős origo portált 3,6 millió, az iWiW közösségi portált hárommillió látogató keresi fel havonta.

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. Soma-díjak tízedszer | ZETApress

Szóljon hozzá!