ZETApress

hírportál

Eötvös a Stefánia úton

Magyar Földtani és Geofizikai Intézet alakul áprilisban. A Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a Magyar Állami Földtani Intézet összevonásával létrejövő kutatóintézet 2012. április elsejével kezdi meg működését ? tudatta a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium Kommunikációs Főosztálya.

A hatékonyabb feladatellátást és költségcsökkenést eredményező átszervezés célja, hogy megszüntesse a földtani és bányászati szakigazgatás háttérintézményi rendszerének párhuzamosságait, következetlenségeit. A Magyar Állami Földtani Intézet (MÁFI) az elmúlt évek során jelentős adósságállományt halmozott fel, fizetésképtelenné vált.

A korábbi évek átszervezései nyomán párhuzamosságok jöttek létre a Magyar Állami Eötvös Loránd Geofizikai Intézet és a MÁFI tevékenységében. A nagyon hasonló szakmai tartalmat felölelő feladatkörök meghatározása mind költségvetési, mind humánerőforrás-gazdálkodási szempontból ésszerűtlennek bizonyult, indokolatlan többletköltségekkel járt, és jelentősen csökkentette a szervezeti rendszer hatékonyságát.

A Magyar Közlönyben a napokban megjelent kormányrendelet értelmében a két háttérintézmény 2012 áprilisától egységes szervezetben, Magyar Földtani és Geofizikai Intézetként látja el a földi erőforrásokhoz, veszélyekhez és a bányászathoz kapcsolódó állami feladatokat. Az új intézet költségvetése várhatóan legalább negyedével csökken, azonban a főösszegen belül nő az állami támogatás részaránya, ezáltal biztosítottá válik a működési stabilitás.

A megalakuló intézet tevékenységének struktúrája megfelel a hasonló vagy azonos profilú európai uniós intézmények feladatszerkezetének. A hagyományok és a tudásbázis megőrzése mellett így egy hatékonyabb szervezet látja majd el a földtani és bányászati állami alapfeladatokat. A Magyar Földtani és Geofizikai Intézet székhelye is a jelenleg a Magyar Állami Földtani Intézetnek otthont adó, e célra épült műemléképület lesz a budapesti Stefánia úton.

Szóljon hozzá!