ZETApress

hírportál

Késett az újév

Éjfélkor egy másodpercre megállították az atomórákat szerte a világon, így a 2009-es év csak a szökőmásodpercet követően köszöntött be. S hogy mi végett volt eme csúszás? Mert Földünk forgási sebessége az utóbbi évtizedekben csökkent, így Napkörüli keringése is lassult.

A 24 időzóna következtében mindenhol máskor köszöntött be az újév. Ausztráliában és Új-Zélandon már magyar idő szerint tegnap délben ünnepelhették, míg Óceániában és az észak-amerikai Alaszkában csak magyar idő szerint ma déltájban bonthatták a pezsgőt.

Idén folytatódhat a vasutassztrájk. Hiába egyezett meg a munkáltató a kollektív szerződésről a szakszervezetekkel, hetük közül hiába írta alá hattal a bérmegállapodást, a VDSZSZ újabb követeléseket támasztott: a többieknek megfelelő 4%-os bérfejlesztés helyett hetet kért. Kérdés persze, hogy egy jóérzésű vasutas elfogadhatja-e a plusz 3%-ot, nem okozna-e ez bérfeszültséget? Igaz, hogy a MÁV a dolgozók helyett mindig csak a szakszervezeti vezetőkkel tárgyal.

A VDSZSZ vezetője nagy sztrájkszervező. Rendre akkor hirdet munkabeszüntetést, akkor bénítja meg a gazdaságot, ha baloldali kormány van hatalmon. Ezzel is gyengíti a végrehajtó hatalmat, mégsem vádoljuk jobboldali beállítottsággal. Gondoljuk csak továbbra is azt, hogy az időzítés pusztán a véletlen műve!

A repülőtéren is folytatódhat rövidesen a sztrájk, mert a hétfői egyeztetésre a szakszervezet újabb követelésekkel érkezik. Ha továbbra sem sikerül megegyezni, megint megbénulhat a légi-közlekedés Ferihegyen, pedig az ünnepek előtt már közel jártak a megoldáshoz. Vasárnap a kőbánya-kispesti buszvégállomást is máshová helyezték, így a repülőtéri járat megtalálása is nehezebbé vált.

A jövő héten Dézsi Mihály (MDF) az Alkotmánybírósághoz fordul a kopogtatócédulák megszűntetése ügyében. Tegnapra jogerős bírósági ítélet született arról, hogy sem ő, sem Tomcat (Zöldpárt) nem indulhat a január 11-i időközi választáson, míg Agárdi László (MIÉP) nem kért jogorvoslatot. Beadványában azt kéri majd, hogy szűnjön meg az ajánlószelvények mai formában való gyűjtése, mert így adatvédelmi problémákat is felvet, s visszaélésre is módot adhat. Kérdés, hogy nélküle hogyan lehetne kezelhető számú jelöltre korlátozni az indulók számát az országgyűlési és helyi képviselőválasztásokon?

Szóljon hozzá!