ZETApress

hírportál

Vodafone az alagútban

Az M2 metró Stadionok állomásán szálltunk be délután a Mikulásvonatba, s több mint 20 perces utazás után az M3 metró Kálvin téri állomásán szálltunk ki belőle. Közben a Deák téren mintegy 8 méteres szintkülönbséget is leküzdött vonatunk, míg a kelet-nyugati alagútból az észak-délibe emelkedett.

Szupergyors mobilnet a budapesti metró mindkét vonalán. 21 megabit a metróban a Vodafone-tól ? megérkezett a XXI. század a föld alá. A mai naptól a 2-es és 3-as metróban a Vodafone ügyfelei teljes mértékben kiélvezhetik a hálózatfejlesztés áldásos hatását, a villámgyors mobilnetet ? tudtuk meg a Vodafone hálózatfejlesztési projektjének bemutatóján, az M2 metró Stadionok metróállomáson.

A Vodafone mobilkommunikációs szolgáltató, a Huawei Technologies távközlési berendezésgyártó és a tömegközlekedésért felelős Budapesti Közlekedési Központ (BKK) együttműködésében megvalósult, ma délután fél 4-kor elindított 3G-s földalatti mobilszolgáltatás nemcsak az állomásokon, hanem utazás közben a metróalagutakban is elérhető a piros- és a kék-metró vonalán. Az l-es (sárga-metró) vonalon a jövő év első heteitől élvezhetik majd a mobilinternetet a kis-földalattit használók.

A Deák téren a két metróvonalat összekötő alagútban a szolgáltatás nem működik, de ez nincs is megnyitva az utazóközönség előtt. A metrósok csak akkor használják, ha az üres szerelvényeket kell átvinni az egyik vonalról a másikba. Ez többnyire olyankor indokolt, ha valamelyik kopott kereket kell kijavítani, mert kerékpáreszterga csak egyik vonalon található.

Ez év márciusában jelentette be a Vodafone hálózatának modernizációját. A fejlesztés az előzetes terveknél is gyorsabban haladt, hiszen mindössze 9 hónap alatt, karácsonyra Budapest kivételével az egész ország Vodafone hálózatának technológiai frissítése elkészül. Mikulásra azonban a fővárosiaknak is tartogatott egy kellemes meglepetést a Vodafone. Hazánkban mától már nemcsak a föld felszínén, hanem a kettes és hármas metróvonalak teljes területén ? a metróállomásokat és alagutakat is beleértve ? XXI. századi, 21,6 megabites elméleti maximális letöltési sebességgel böngészhetnek a Vodafone felhasználói okos-telefonjuk, táblagépük, vagy hordozható számítógépük segítségével akár a metró legmélyebb pontján, a Deák térnél több mint 38 méter mélyen. Ezzel a fejlesztéssel a Vodafone még tovább terjeszti HSPA+ hálózatát, amelyet a jelenleg elérhető és közeljövőben megjelenő okos-telefonok és táblagépek képességeit, tudását és igényeit figyelembe véve terveztek meg.

A hálózatfejlesztés gyümölcseit ? a gyorsabb mobilnetet és a jobb hangminőséget ? most még főleg a vidéki ügyfeleink élvezhetik, hiszen Budapestre most télen jutnak el mérnökeink, ám 2012 márciusára már a fővárosban is készen leszünk ? mondta Dr. Beck György, a Vodafone Magyarország elnöke. ? Ezért döntöttünk úgy, hogy közvetlenül Mikulásra a fővárosiakat is megörvendeztetjük. Bízom benne, hogy a Vodafone 21 megabitén száguldó, XXI. századi technológiákat alkalmazó mobilinternet-hálózata segítségével a metrózok százezrei számára még élménydúsabban és hasznosabban telnek majd az utazás percei.

A tömegközlekedés népszerűbbé tételének, fejlesztésének része az is, hogy a legmodernebb technológiai vívmányokat is elérhetővé tesszük az utasoknak ? mondta Vitézy Dávid, a BKK vezérigazgatója. ? Bízom benne, hogy még többen fogjuk választani az utazás kényelmes, gyors és környezetkímélő módját, a tömegközlekedést, hiszen utazás közben már egyidejű letöltéssel (reál time) tudnak a tömegközlekedők a mobilinternet segítségével zenét hallgatni, videókat letölteni vagy leveleket és internetes portálokat olvasni mobileszközeiken. Közép-Kelet-Európában azonban közel sem ilyen jó a helyzet. Hasonlóképp Londonban a tervek szerint csak a 2012-es nyári olimpia idejére juthat el a széles-sávú mobilnet-hálózat a metróba is, New Yorkban pedig csak az állomásokon érhető el a mobilnet, míg a metróalagutakban, utazás közben nem. Büszkék vagyunk arra, hogy a mostani fejlesztéssel Budapest megelőzi mindkét metropoliszt ? tette hozzá Vitézy Dávid.

Nemcsak Magyarországon, hanem az egész világon megnőtt az igény arra, hogy a felhasználók okos-telefonjaikat gyakorlatilag bárhol használhassák. ? A mobil távközlés területén élenjáró Kínában és Dél-Koreában már az összes metróvonalon lehet széles-sávon mobilnetezni ? mondta Jack Wei, a kínai gyökerű Huawei Technologies Hungary ügyvezető igazgató-helyettese. A cégnek, amely a Vodafone Magyarország stratégiai partnere a hálózatfejlesztésben, nagy tapasztalata van földalattik, metrók minőségi hálózatépítésében. ? Nagy öröm, hogy Magyarországon a Vodafone-nal együtt mi lehetünk az elsők, akik a fővárosi metróalagutakban 3G szolgáltatást építettek ki ? tette hozzá Jack Wei.

Több százezren utaznak naponta a kettes és hármas metróvonalakon, közülük szinte mindenkinél van mobiltelefon. A már okos-telefont használók aránya hozzávetőleg 20%, ami azt jelenti, hogy a mobilinternet metróalagutakba való leköltöztetésével potenciálisan több tízezren tudják még hasznosabban tölteni a metrózással töltött időt, hiszen a 21,6 megabites elméleti letöltési sebességre képes hálózat segítségével szabadon levelezhetnek vagy böngészhetnek a szerelvényeken. Ráadásul gépkocsijukkal nem terheli tovább a zsúfolt utakat. A kettes és hármas metróvonalakon használható mobilinternetért a szokásos tarifákon túl nem kell külön fizetniük az ügyfeleknek ? ellentétben például Hong Konggal, ahol minden felhasználónak úgynevezett ?alagútdíjjal? kell kiegészíteni a fejlesztés technikai költségei miatt az alaptarifáját.

A Huawei Europe

A Huawei Technologies Co. egy olyan multinacionális, mobil- és telekommunikációs eszközöket, hálózati berendezéseket gyártó vállalat, amely a világ 50 vezető szolgáltatójából 45-öt tudhat ügyfelei között, így a Föld lakosságának egy harmada tartozik a Huawei közvetlen vagy közvetett fogyasztója közé. Kínai székhelyű vállalat, 150 országban 120 ezer dolgozó állítja elő az ügyfelek egyedi kérése szerint gyártott, innovatív termékeket. Éves bevételük 10%-át kutatás-fejlesztésre fordítják. További adataik idekattintva találhatók.

A Huawei Technologies árbevétele 2011. első félévében 11 százalékkal 15,38 milliárd dollárosra (98,3 milliárd jüanra) nőtt az előző év azonos időszakához képest. Vállalatuk év végére eléri a tervekben megcélzott 30 milliárd dolláros (199 milliárd jüanos) bevételt, ami tavaly 28 milliárdos volt. A jövőben is kulcsfontosságú eszközeinket és rendszereinket globális hatáskörű kutatási- és fejlesztőközpontjaikban ? többek között az indiai Bangaloreban, az Egyesült államokbeli Szilícium-völgyben és Dallasban, a kínai Pekingben, Sanghajban, Nanjingban, Shenzhenben ? fejlesztik ki. Magyarországon budapesti központtal 2005-től működnek, Pécsett és Komáromban pedig összeszerelő központot üzemeltetnek, s tevékenységük bővítése folyamatos.

Szóljon hozzá!