ZETApress

hírportál

Átkeltünk a hídon

Molnár Csaba közlekedési miniszter is részt vett a kilencezer forintos Budapesti Egységes Bérlet (BEB) január elsejei bevezetéséről szóló, a bérletet bemutató sajtótájékoztatón, a Városházán. Ott volt házigazdaként Demszky Gábor főpolgármester, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, valamint a MÁV-START Zrt., a Volánbusz Zrt. és a Budapest Közlekedési Szövetség (BKSZ) vezetője, illetve Kocsis István, a BKV Zrt. vezérigazgatója is.

Mivel az egységes bérlettel Budapest közigazgatási határáig nem csak busszal, de vonattal is utazhatunk, januártól feleslegessé válnak a kerítések és ellenőrző-kapuk a Keleti, Nyugati és a Déli pályaudvaron. A bérlettulajdonosok jövőre jegy nélkül is beléphetnek a bekerített területre, csak annyit kell mondaniuk az ellenőröknek, hogy Óbudáig, Újpestig, Kőbánya-Kispestig, illetve Rákosig, vagy Kelenföldig utaznak. Az érkezők is nyugodtan fizethetnek zsebből a kalauznak a váci, hatvani, vagy fehérvári vonaton, a budapesti bérletükkel jegy nélkül is átjöhetnek az ellenőrző pontokon, ha azt mondják, hogy csak a fővárosban szálltak fel a vonatra. A kapuőrök így januártól feleslegessé válnak, s másik területre átvezényelhetők.

Jövőre újra lesz negyedéves, ám három havibérlet áráért száz napig érvényes bérlet is. Három ilyennel 300 napig, azaz tíz hónapig utazhatunk kilenc helyett, így egy hónapot megspórolhatunk. Ha hosszú távon gondolkodunk, egyhavi bérlet ára így kilencezer forint helyett csak 8100 forint lesz, mely a jelenlegi 8250 forintos havibérletárnál is kevesebb, az áremelés és egységesítés tehát árcsökkenéssel is jár.

Az eseménnyel egy időben a Szabadság hídon is átvillamosozhattunk. Szombat hajnaltól újra jár a 47-es és 49-es villamos, így a két járatot pótló buszok megszűntek. Az autóforgalom csak jövő májustól indulhat meg, de a hídi járdán addig is gyalogolhatunk.

A 49-es villamossal a Kelenföldi pályaudvarig mehetünk, onnan viszont bizonytalan a továbbutazás. A vonatok már egy hét óta, az új menetrend életbeléptétől sztrájkolnak, s talán még karácsonykor sem hagyják abba. Állítólag életveszélyesen megfenyegették a VDSZSZ elnökét, de az ilyet sosem szabad komolyan venni. Amelyik kutya ugat, az nem harap ? tartja a népi bölcselet. Aki eddig belőtt más ablakán, vagy Molotov-koktélt dobott a házára, sosem szólt előre, csak cselekedett.

Az új menetrendben most sincsenek benne a nyári balatoni vonatok. Azokat a június elején kiadásra kerülő pótlék fogja tartalmazni, így most sem tudjuk előre megtervezni akkori utazásainkat. A júniusi menetrendváltásról a decemberire egyébként azért álltunk át évekkel ezelőtt, hogy a nyári utakat már jóval előbb megtervezhessük, de a június 20-tól érvényes nyári balatoni menetrendet azóta sem sikerült decemberre elkészíteni. Másik hibáját abban látom, hogy augusztus 24-én, hétfőn már újra a téli lesz érvényben, így akik csak a nyári tanítási szünet utolsó hetében jönnek haza a nyaralásból, és nem figyelnek a változásra, azok könnyen hoppon maradhatnak.

Nem csak a vasutasok, hanem a légi-közlekedésiek is sztrájkolnak már másfél hete. Ők is több bért akarnak, de megegyezésre ott sincs remény. Munkájukat külföldi vendégmunkásokkal pótolják, de őket sem robbantották még fel. Igaz, ők nem is jeleztek eddig fenyegetést. Lehet, hogy ezt meg csak a nyelvi korlátok okozták?

1 hozzászólás

Visszajelzések

  1. ZETApress » Boldog karácsonyt!

Szóljon hozzá!