ZETApress

hírportál

Anjouk Alexandránál

Bertényi Iván ? Szende László: Anjou-királyaink és Zsigmond kora című művét mutatták be tegnap este az Andrássy úti Párizsi Nagyáruház Alexandra Könyvesházában. A két szerzővel és Karádi Ilonával, a kötet szerkesztőjével Ludwig Emil újságíró beszélgetett.

Ez a gazdagon illusztrált kötet három nagy formátumú, kiváló tehetségű magyar uralkodóról kíván a történelmi igazságnak megfelelő emléket állítani: az Anjou-ház két királyáról, Károly Róbertről és fiáról, Nagy Lajosról, valamint a Luxemburg-dinasztia német-római császári címet is elnyert tagjáról, Zsigmondról.

A történelmi igazságot említettük az imént, s nem ok nélkül. Még nem is olyan régen pártpolitikai szempontokhoz igazodva jószerivel csak lekicsinylő, érdemeiket elhallgató leírások jelentek meg róluk. Pedig Európa XIV. és XV. századi történései nem érthetők cselekedeteik megismerése, azok céljainak megértése nélkül. Észak-Lengyelországtól a Nápolyi Királyságig, a német Hanza-városoktól az angliai Windsorig óriási területre terjedt ki befolyásuk hatósugara, tekintélyük vitathatatlan volt.

Károly Róbert elévülhetetlen érdeme, hogy leverte a kiskirályok uralmát, és hatalmát megerősítve, okos gazdaságpolitikával aranyban, ezüstben bővelkedő országgá tette Magyarországot. Fia tovább erősítette a királyság jó hírét. Mind bel-, mind külpolitikájának köszönhetően Magyarország növelte területét, lovagkirályként sikerrel vette fel a harcot a kereszténységre támadó két pogány hatalommal: a litvánnal és a törökkel. Az udvarában nevelkedett veje, Zsigmond uralkodásának kezdete nem volt ugyan zökkenőktől mentes, de 1410. után a nemzetközi politika egyik irányítója lett, helyreállította a katolikus egyház egységét, s a Magyar Királyság még intenzívebben kapcsolódhatott be Európa vérkeringésébe.

Mindez igaz az ország kulturális színvonalára nézve is: a XIV. században és a XV. század első felében várak, városok, katedrálisok épültek, egyetemek létesültek, könyvek, ötvös remekek, festmények, szobrok születtek, a műveltség tekintetében is Európa egyik vezető nagyhatalma lett Magyarország. Ha egy mondatban szeretnénk összefoglalni jelentőségüket, azt mondhatnánk: Károly Róbert gazdaggá, Nagy Lajos területében és minden vonatkozásban naggyá, Zsigmond pedig tekintélyessé tette Magyarországot. A 200 oldalas, 6990 forintos kötet azt mutatja be, hogyan történt mindez.

Szóljon hozzá!