ZETApress

hírportál

Tüntetés Győrött

Üdv, Szivárványharcosok! Délelőtt a győri székhelyű Észak-dunántúli Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Felügyelőség épületének bejáratánál demonstrált a Greenpeace, hogy az almásfüzitői tározókban zajló tevékenység ügyében felhívjuk a Felügyelőség felelősségére a figyelmet.

Több hordónyi, veszélyes hulladékoktól szennyezett földdel, egy 12 képből álló fotókiállítással rendeztük be a győri hatóság bejáratát a rendőrség beavatkozásáig. Álláspontunk szerint a hatóság szinte asszisztál a cég tevékenységéhez: nemzetközi szakértő szerint is egy kockázatos létesítményben kockázatos tevékenységet engedélyeztek és ezáltal tovább növeli a már meglévő környezeti és egészségügyi kockázatokat ? tudtuk meg Bobtól.

(Lorber professzor véleményének magyar összefoglalója: idekattintva olvasható.) Erre utal, hogy a cég számára a Felügyelőség exkluzív hatósági feltételeket biztosít, lásd a Greenpeace kifogásait az almásfüzitőivel kapcsolatos felügyelőségi munka ügyében: Kockázatos létesítményben kockázatos tevékenységet engedélyeztek ? nő a környezeti és egészségügyi kockázat! Komposztálhatatlan hulladékok komposztálására adtak 5 évre szóló engedélyt, pedig tudják, hogy nem komposzt, hanem kevert hulladék! A vörös-iszaptakaró komposzt kiemelten toxikus lehet! Szennyezettség vizsgálat: kevés, rossz helyen lévő mérőkút, kevés vizsgált anyag, elégtelen mérési gyakoriság! Eltüntetik a szennyezést, de csak jogilag! Mérget keverhetnek mérgekkel, ám mégsem mérik a mérgeket, bomlási termékeket, dioxinokat! Tudják, hogy van szennyezés, mégis újabb engedélyeket kap a cég, Gátstabilitás vizsgálatát nem írják elő!

Kiemelten köszönjük a győri Reflex Egyesület, az EMLA és a Válaszúton Alapítvány segítségét, akiktől sok információt, adatot, segítséget kaptunk! Problémáink a felügyelőséggel az almásfüzitői tározók kapcsán idekattintva elérhetők. Nagy szükségünk van arra, hogy minél többen segítsék terjeszteni a kampány információit és írjanak Orbán Viktornak, hogy cselekedjen! Idekattintva látható, miként kotyvaszt Laár András ipari komposztfőzeléket almásfüzitői módra ? fejeződött be Bob levele.

Szóljon hozzá!