ZETApress

hírportál

A MAFITUD 10. országos találkozója

Pénteken tartották a Magyar Fiatal Tudósok Társasága (MAFITUD) jubileumi, 10. országos találkozóját a budapesti Makadám Mérnök Klubban. A Magyar Fiatal Tudósok Társaságát 2005-ben alapították az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny díjazottjai.

A fiatal tehetségek által létrehozott társaság célkitűzése, hogy segítse a fiatalok érvényesülésének megkönnyítését, az innovációs szemlélet elterjesztését. Az idei találkozó mottója a Fulbright-program volt. A rendezvényt Dr. Szabó Gábor, elnök nyitotta meg, aki kiemelte ezen találkozók fontosságát. Elsőként Burus Tünde, vezetőségi tag számolt be a MAFITUD múlt évi tevékenységéről, többek között kiemelte, hogy 2010-ben, a nemzetközi versenyeken sikeresen szerepelt fiatalokat Schmitt Pál köztársasági elnök fogadta a Sándor-palotában, valamint a fiatal tudósok olimpiáján II. helyezést elért két fiatalnak Orbán Viktor miniszterelnök személyesen is gratulált.

A tagok közül Balassi Márton és Horváth Dávid a 19. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny, valamint a 2010-es EU-döntő I. helyezettjei mutatkoztak be. A fiatalok színes, tartalmas előadásukban bemutatták munkájukat. Márton a csapatmunka és az egyéni célok szerepéről beszélt, Dávid pedig hangsúlyozta, hogy az elért sikerek nem a szerencsének, hanem a projektekbe fektetett energiának a gyümölcsei.

A szakmai rész Dr. Antos László, Szövetségünk ügyvezető igazgatójának bevezetőjével kezdődött. Elmondta, hogy a témaválasztás azért is esett a Fulbright-ösztöndíjra, mert a program amerikai alapítói előírják az ösztöndíjasok számára, hogy az ösztöndíj letelte után térjenek vissza hazájukba.

Dr. Brückner Huba, a Magyar Fulbright Bizottság ügyvezető igazgatója A Fulbright-program Magyarországon; Híd népek és kultúrák között címmel tartotta meg előadását. A résztvevők kisfilmet is megtekinthettek J. William Fulbright életéről, munkásságáról, s az 1946-ban alapított ösztöndíjprogramról. A programban jelenleg 150 ország vesz részt, hazánk a koronázási ékszerek hazakerülése után, 1978-ban csatlakozott. Eddig 900 magyar és 950 amerikai volt tagja az USA és Magyarország közötti csereprogramnak.

Ezt követően Dr. Csanád Máté, az ELTE TTK egyetemi adjunktusa A Big Apple és a Big Bang ? Fulbright-ösztöndíj beszámoló című előadása következett. Ismertette a külföldi tanulmányút motivációját, az utazás előtti előkészületeket, illetve az USA-ban szerzett tapasztalatokat, mint pl. a kulturális sokk, az új munkastílus, a szakmán kívüli tapasztalatok, ill. a kiemelkedő teljesítmény. Zárásként a személyes élmények varázsát egy fényképes bemutató tette felejthetetlenné.

A szakmai részt Dr. Botos Barbara, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium klímapolitikai osztályvezetőjének Ithacától Alaszkáig ? Fulbright-ösztöndíj beszámoló című előadása zárta. Számos érdekességről is hallhattak a résztvevők, mint pl. a helyi indiánok életéről, szokásairól, ill. a gleccserek és egyéb természeti ?katasztrófák? miatti városok kitelepítéséről. A beszámoló az előadó személyes, a magyar EU elnökség során szerzett tapasztalataival zárult.

A programot ifjabb Papp László MAFITUD tag bemutatkozása zárta. Az innovációs nagydíjas MEDISO Kft. osztályvezetője bemutatta 1995-től kezdődő pályafutását, s azóta elért sikereit, kiemelve, hogy jelenlegi munkahelye 100%-ban magyar tulajdonú, s az ott dolgozó fiatalok kreativitását a vezetők nagyra értékelik. Az elhangzott előadások letölthető honlapjuk Találkozók menüpontja alatt. A találkozót kötetlen beszélgetés és vacsora zárta.

Szóljon hozzá!