ZETApress

hírportál

Biológusok az ELTE-n

A Nobel-díjas Ada Yonath előadásával kezdődött Budapesten a 8. Európai Biofizikai Kongresszus ma 17-órakor, az ELTE Lágymányosi kampuszán, a fizikai épülettömbben. Előadásában a fehérjeszintézis molekuláris műhelyének, a riboszómáknak a szerkezetébe és működésébe kaphatunk bepillantást.

Közel ezer biofizikus tart szakmai találkozót Európából és a világ minden szegletéből, s öt napon át Budapestre irányul a biofizikus világ figyelme. Különös érdekessége e kétévente megrendezett tudományos fórumnak, hogy a Magyar Biofizikai Társaság, Európa egyik legrégibb társasága, a Brit Biofizikai Társasággal együtt most ünnepli alapításának 50 évfordulóját. A kongresszus fővédnöke Pálinkás József, az MTA elnöke.

A kongresszus története

Az Európai Biofizikai Társaságok Szövetsége (EBSA) 1984-ben azzal a céllal alakult, hogy a biofizikai ismereteket, az új keletű kutatás-fejlesztési eredményeket és alkalmazásokat terjessze, és ezáltal előmozdítsa a tudományos információcserét az európai biofizikusok között. A Szövetség elsősorban európai biofizikai konferenciák és iskolák szervezését támogatja. Az EBSA kétévente rendezi meg az Európai Biofizikai Kongresszust, ahol több száz kutató és számos neves cég van jelen, nemcsak Európából, hanem a világ szinte minden tájáról.

A 8. Európai Biofizikai Kongresszus

A kongresszus célja, hogy a biofizika kutatási területek széles spektrumát felölelve, alkalmat teremtsen a kutatók, döntéshozók, szakértők és felhasználók számára, hogy találkozzanak egymással és lehetőségük nyíljon a legfrissebb kérdések, a jelenlegi követelmények és a jövőbeli technikai kihívások megvitatására. A kongresszussal párhuzamosan kiállítás is zajlik, ahol a kiállítók lehetőséget kapnak legújabb megoldásaik, innovatív termékeik és szolgáltatásaik bemutatására több száz felhasználó, döntéshozó és szakértő számára.

Díjazottak és kongresszushoz kapcsolódó események

Az EBSA nagy hangsúlyt fektet az ifjú tehetségek tudományos munkájának bemutatására is. Idén 60 PhD hallgató, valamint fiatal kutató részesül a kongresszusi részvételt támogató ösztöndíjban, ami kimagasló szám a kongresszusok eddigi történetében. Folytatódik az EBSA-díj átadásának hagyománya: az idén Kinneret Keren, izraeli kutató kapja a kétezer eurós díjazással járó kitüntetést, akit a plenáris előadások alkalmával hallhatunk. Az Amerikai Biofizikai Társaság hatezer amerikai dolláros díjazást ajánlott fel a legjobb poszterek szerzőinek.

A 8. Európai Biofizikai Kongresszus a Magyar Biofizikai Társaság alapításának 50. évfordulóján kerül megrendezésre hazánkban. A Brit Biofizikai Társaság ugyancsak most ünnepli alapításának 50. évfordulóját, valamint a Spanyol Biofizikai Társaság alapításának 25. évfordulóját. Az EBSA2011-hez kapcsolódóan számos kapcsolódó konferencia kerül megrendezésre Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Tatán.

A Nobel-díjas biokémikus

Ada Yonath, a jeruzsálemi születésű biokémikus szülővárosában, a Hebrew Egyetemen szerzett diplomát 1964-ben, majd az izraeli Weizmann Intézetben végezte doktori kutatásait röntgen-krisztallográfiából. Tíz éven át Izraelben a proteinek kutatásával foglalkozott, majd 1979-től 1984-ig a berlini Max Planck Intézet genetikai kutatási csoportvezetője lett, Heinz-Günter Wittmann-nel. Közben professzorként adott elő a Chicagoi Egyetemen.

Munkáját 1986-tól Hamburgban, valamint ezzel párhuzamosan az Weizmann Intézetben is folytatta. Kutatásainak középpontjában a ?fehérjegyár? vagyis a riboszóma szerkezetének és funkciójának vizsgálata állt. Ő volt az első, aki felismerte a riboszóma alegységeinek funkcióit, felfedezését követően Thomas Steitz és Venkatraman Ramakrishnan csatlakoztak kutatásához. Végül 2009-ben hárman közösen nyerték el a kémiai Nobel-díjat a riboszóma kutatás terén elért eredményeikért. Yonath az első közel-keleti nő, aki Nobel-díjat kapott.

A tudóshármas által alkotott háromdimenziós modell megmutatja, miként kapcsolódnak a különböző antibiotikumok a riboszómához, így ma már ezeket a modelleket használják a kutatók az új antibiotikumok fejlesztése során. Yonath munkáját számos díjjal és éremmel ismerték el, megkapta például a Kémiai Wolf Díjat (Wolf Prize in Chemistry), az UNESCO és a L?oreal Nők a Tudományokban díját, és a kémiai Israel Prize-t. Ma ő a Helen & Milton A. Kimmelman Központ biomolekuláris kémiai részlegének igazgatója.

Szóljon hozzá!