ZETApress

hírportál

Lászlót megdicsérték

Újabb magyar résztvevő volt a 22. Nemzetközi Élővilág Kutató Héten, Svájcban. Az idei Nemzetközi Élővilág Kutató Hét 2011. június 25-e és július 2-e között a Svájci Nemzeti Parkban, Valchavában került megrendezésre ? tudatta Garay Tóth János.

Az eseményen a MISZ delegáltjaként a ?93-as születésű Zoltán László, az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny kiemelt dicséretben részesített fiatalja, a Szent László Gimnázium tanulója vehetett részt. A kutató hét többi résztvevője Litvániából, Németországból, Oroszországból, Lengyelországból, Görögországból, Észtországból, Szlovákiából és Svájc különböző részeiről érkezett.

A Schweizer Jugend Forscht 1989 óta évente megrendezi a Nemzetközi Élővilág Kutató Hetet a Svájci Alpokban. A rendezvényen évente 24 kiválasztott középiskolás fiatal vehet részt Svájcból és a világ minden tájáról. Magyarországról eddig összesen hét fiatalt delegált a Magyar Innovációs Szövetség (MISZ), 2008 óta évente.

A hét folyamán a diákok egy általuk választott kutatási témát dolgoztak fel 2-4 fős csoportokban. Zoltán László egy kétfős csoport tagjaként a nemzeti parkban megtalálható orchidea (Nigritella nigra) fajt és előfordulását vizsgálta. A csoport ? melynek konzulense Hanga Ildikó és Endresz Gábor volt ? különböző tényezőket vizsgált, amelyek hatással lehetnek a növényre, statisztikai módszereket is alkalmazva. Eredményeiket, a kutatóhetet záró előadássorozat keretében mutatták be a Museum Casa Jaurában, Valchavában.

A kiemelt dicséretben részesült pályamunka

Növényeket célszerű változatlan színű állapotukban is tartósítani. A globális felmelegedés hatására a klímára érzékeny fajok hamar kipusztulhatnak, eltűnhetnek nyomtalanul. Ezeket a növényeket lenne a legfontosabb fenntartani a lehető legváltozatlanabb formában az utókor számára. Iskoláknak, és magángyűjtőknek is hasznos lehet a színanyag tartósítás.

Kísérletei során a pályázó olyan eljárást dolgozott ki, amellyel a herbáriumba szánt, préselendő növények színét lehet tartósítani. Mind a négy, a természetben előforduló színanyag tulajdonságait tanulmányozta (klorofill, karotin, xantofill, antocián). Az elméleti eljárások, már eddig is ismertek voltak, csak ilyen célra még nem használták fel őket. A kísérletsorozat eredményeképpen elmondható, hogy az eljárás a legtöbb növényi színanyag bomlását megállította/lelassította.

Szóljon hozzá!