ZETApress

hírportál

Memória az interneten

Köztudott, hogy a Wikipédia az emberiség közös memória tárolója. Professzor Úr! Mi a véleménye erről, mert gondolom, hogyha elvállalta a díszvendég szerepét ezen a konferencián, akkor jónak tartja. Használja? ? kérdezte Vízi E. Szilvesztertől a minap Szarvas István.

VESZ: Nagyon gyakran használom. Azt hiszem, hogy a Wikipédia az emberiségnek a közös memóriája. Az emberi agy 100-200 milliárd idegsejtje az tulajdonképpen képes egymással beszélgetni, képes üzeneteket átadni, venni, de képes arra is, hogy tárolja, elraktározza a külvilági és az ember belvilágából származó információkat, de az embernél a hypocampus is működik, tehát értelemmel társítja. S amit én itt elmondtam a bevezetőmben, hogy a Wikipédia elraktározza és lehetővé teszi mindenki számára a szabad hozzáférést, de érzelmeket nem társít, és nem raktároz el. Ebben különbözik a kettő. Az egyik, az egyéneknek a memória-eltárolása, ez az emberi agy, a másik pedig a Wikipédia, az emberiségnek a közös memória-tárolója.

? Újra beindult a Mindentudás Egyeteme, amit Ön a gyerekének tekinthet. Erről régebben már beszélgettünk.

VESZ: A Mindentudás Egyeteme Magyarországon egy hatalmas siker volt, ellentétben a franciával, amely nem multimédiavállalkozás volt. A mi sikerünk titka az, hogy nem csak televíziós csatornákon lett leadva, és az interneten, interaktív módon lehetett hozzáférni, vitatkozni, és válaszokat kaptak a részvevők, hanem a napilapok, a hetilapok, a folyóiratok és könyvek formájában is megjelent, sőt a Metro napilap is minden alkalommal beszámolt az elhangzottakról.

? Amely most már METROPOL?

VESZ: Igen, METROPOL. A lényeg az, hogy egy nonprofit vállalkozás volt. A DVD-ET ingyen adtuk. Mai napig a Tudományos Ismeretterjesztő Társulat 38 országos szervezetén keresztül a helyi kábeltelevíziók adják a Mindentudás Egyetemének a korábbi előadásait. Tíz szemeszterünk volt, százötvenhét előadással, amely előadás-sorozatban a magyar tudomány és néhányan a külföldi tudósok közül a legkiválóbbak, közérthető nyelven mindenki számára érthetően mondták el a világ csodáit, a természet-, a társadalomtudomány legújabb eredményeit. Ez volt a titka.

S egyet bizonyított még, hogy nem igaz az, hogy a magyar ember az a Való Világhoz, vagy nem tudom, milyen műsorokat néz, hogy a szappanoperákban mélyed el. Az hogy hihetetlen érdeklődés volt kisgyerekkortól a legidősebb korig, az azt jelentette, hogy igenis van érdeklődés az iránt, amit a modern ember már nem is tud fölfogni a tudomány exponenciális gyors fejlődése következtében. Az hogy a huszadik században, ma itt is elmondtam, hogy az első tűzgyújtás után, tehát a tűz ellopása után, a második tűzgyújtás, az atomenergia felszabadítása, melyben a magyarság, a magyar tudomány nagyon sokat adott a világnak, a harmadik tűzgyújtás, az információs forradalom, amelynek eszköze, egyik terméke a Wikipédia.

? A World Science Forumot, amikor szervezte, már akkor is nyaggattam azzal kapcsolatban, hogy kevés a Nobel-díjas. Hát most még kevesebb hogy lehet, hogy egyszerűen nem tudjuk elérni, hogy Magyarországra jöjjenek? A másik, ami nekem megdöbbentő, hogy a magyar Nobel-díjasok videó-üzenetben sem, köszöntik a résztvevőket.

VESZ: Nem értek egyet Önnel, kedves barátom, ezt elraktározhatja, mert a Magyar Tudományos Akadémiának én voltam még az elnöke, amikor megválasztottunk külföldi tagokat. Nyolc Nobel-díjast választottunk, s az mind idejött Magyarországra, és előadást tartott, mert székfoglalót kellett tartania.

? De magán a Fórumon nem lesznek.

VESZ: Nem, mert a Forum, az nem csak a tudósok fóruma, és itt a nagy tévedése bizonyos embereknek és Önnek. A CNN nagyon jól fogta ezt fel. Azt mondta, találkozási pontja ? gondolat-pályaudvara ? a tudósoknak, az egyszerű embernek, a művészet és egyéb területek és a döntéshozóknak. Azoknak a nagy multi vezetőknek, akik gazdaságilag globálisan befolyásolják a világ folyását. Ezeknek a találkozópontja. A résztvevőknek csak egyötöde, hatoda, az, akik a tudós társadalmat, a gondolkodókat jelenítik meg. Tudnillik nem a tudomány egy képviselői akarják megbeszélni egymással, hogy mi van.

A lényeg, hogy a tudomány nagyon gyors, exponenciális fejlődése, létrehozott olyan eszközöket, amit használni kell hasznosan. Amelyet aztán Hitler, Sztálin és most hadd ne mondjam, kik föl tudtak használni etikátlanul. Ma elhangzott Ludassy Mária előadásában, hogy Socrates, úgy hitte, hogy a tudás és az erény összejönnek. Az enciklopédia nem születik parancsszóra a lényege, hogy minden politikai hatalomtól független legyen ezt hangsúlyozta a professzor asszony. Ezt tudja nyújtani igazából a World Science Forum.

Szóljon hozzá!